Dny židovské kultury v Olomouci, kniha Jak rabíni dělají děti a výstava malíře R. Guttmanna

10. listopad 2019

Co nabídly letošní Dny židovské kultury v Olomouci? Kniha Delphine Horvilleurové. Výstava prvorepublikového naivního malíře a kreslíře Roberta Guttmanna.

Jidiš stále žije! Tak zněl podtitul letošních Dnů židovské kultury Olomouc. V rozmezí téměř tří týdnů nabídly koncert, projekce filmů i vernisáž fotografií. A právě dnes vrcholí festival městskou hrou po stopách židovské přítomnosti v hanácké metropoli. Za letošním programem se ohlíží Martina Pouchlá.

Filosofka, spisovatelka a rabínka Delphine Horvilleurová je jednou ze tří rabínek ve Francii a hlasatelkou liberálního judaismu. V Praze představila svoji knihu Jak rabíni dělají děti. Vybírá si základní kapitoly Starého zákona jako je příběh Adama a Evy nebo Kaina a Ábela a zamýšlí se nad tím, jak je interpretovat a zachovat tak náboženský odkaz dalším generacím v souladu s vývojem společnosti. Natáčela s ní Terezie Jirásková. 

Robert Guttmann

„Patřil k Praze jako Karlův most, Golem, Kampa nebo apoštolové na staroměstském orloji“ – to se psalo o malíři Robertu Guttmannovi v Židovské ročence v roce 1965. Když před dvaceti lety otevíralo Židovské muzeum v Praze svoji galerii pro přechodné výstavy, pojmenovalo ji právě po něm. A jeho díla se tam tento týden po dvaceti letech opět vrátila díky výstavě Pražský poutník, na jejíž vernisáži natáčela Jana Šustová.

autoři: Tomáš Töpfer , mrk
Spustit audio