Důl Jeroným na Sokolovsku vám otevře svět středověkých horníků

23. červen 2016
Česko – země neznámá

Důl Jeroným na Sokolovsku v Karlovarském kraji představuje národní kulturní památku, která byla po dlouhá desetiletí nepřístupná. Díky nové expozici je ale nyní možné seznámit se s těžkou prací středověkých horníků na vlastní oči. Zájemce čeká téměř 100 metrů chodeb v hloubce až 30 metrů pod zemí.

Největší rozmach zažíval Důl Jeroným v 16. století, kdy rostla poptávka po cínu. Ale jak se vlastně cínová ruda neboli cínovec těžil? A proč tak složitým hlubinným způsobem? Důvod byl prostý. Vyrýžování cínonosných potoků a rýžovišť ve Slavkovském lese. V Dole Jeroným se těžilo po několik generací. Za celou dobu existence dolu bylo odhadem vytěženo 500 až 700 tun cínu.

Existovaly dva způsoby, které používali tehdejší havíři. Velice namáhavé sekání a tesání pomocí želízek a palic a o něco málo snadnější metoda pomocí ohně. Šlo o nahřátí tvrdé žulové horniny a její následné prudké ochlazení pomocí vody. Díky tomu žula popukala a cínovec šel těžit trochu lépe.

Čtěte také

Při prohlídce dolu bezpečně poznáte, kde se jakou metodou pracovalo. Důlní chodby a komory zdobí buď stopy po želízkách a špičácích, nebo jsou očouzené od sazí.

Dnes je díky nové expozici možná prohlídka přístupných prostor s průvodcem, který vás seznámí se všemi detaily těžby. Z vytěžené horniny se tehdy vyrábělo hlavně cínové nádobí.

Bez zábradlí i bez světel

Protože je Důl Jeroným národní kulturní památkou, nenajdete v něm ani zábradlí, ani osvětlení. Odměnou vám bude ale opravdu autentický zážitek. Důl je unikátní ukázkou hornické kultury a lidské dovednosti.

Vstup pod zem začíná u žulového portálu

V důlních prostorách se dokonale zachovaly komory, chodbice, odpočívadla, výstupky včetně charakteristických úsporných spojovacích chodeb, kde byste dnes museli chodit téměř po kolenou.

Důl Jeroným najdete asi kilometr západně od bývalého Královského horního města Čistá. Po druhé světové válce bylo městečko srovnáno se zemí československou armádou. Dnes ho připomíná jen památník.

Kapacita prohlídek je omezená na maximálně 10 osob. Je proto dobré se na prohlídku předem objednat. A kdyby se vám dolů do dolu nechtělo, můžete se s podzemím a historií seznámit pěkně na povrchu. V expozici Dolu Jeroným.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.