Holubí skály na Karlovarsku uchvátí milovníky přírody i adrenalinu

19. září 2016
Česko – země neznámá

Holubí skály jsou málo známou přírodní zajímavostí, kterou najdete na Karlovarsku v Krušných horách těsně u hranic se sousedním Německem. Jsou plné zajímavých tvarů, pokud budete chtít najít kamenné holuby a zapojíte fantazii, určitě nějaké najdete. Název skal ale vznikl pravděpodobně trochu jinak. Uhodnete jak?

Pro vysvětlení názvu je třeba se obrátit k jazyku sousedů, kteří žijí nadohled od Holubích skal, tedy Němců. Skalám se odpradávna říkalo Taubstein. Taube je sice v němčině holub a odtud pravděpodobně vznikl přenesený český název, ale taub znamená hluchý nebo jalový.

Tím se blížíme k prozaickému vysvětlení. Zdejší kraj byl v minulosti vyhlášenou hornickou oblastí s nalezišti vzácných rud od cínu, přes stříbro po kobalt. Skály nad údolíčkem ale žádné drahé kovy neobsahovaly. Začalo se jim říkat Taubstein, tedy jalové skály.

Při troše fantazie ale určitě někteří z vás v roztodivných tvarech a záhybem najdou nějakého kamenného holuba nebo i jiné zvíře. Skály jsou opravdu hodně strmé a vysoké, někdy i 10 až 15 metrů. Lákají ke zdolání, ale buďte hodně opatrní. Hornina, která tvoří základ, totiž není příliš pevná. Skály se táhnou několik stovek metrů po obou stranách údolíčka.

Najdeme je také na druhé straně za hraničním potokem na německé straně. Jedná se břidlici, správně řečeno o fylit. A jsme u jazykového okénka číslo dvě. Fylit znamená v latině list. A břidličný masiv zblízka skutečně vypadá jako poskládané listy knihy.

Geolog Petr Rojík na jedné z nejvyšších skal

Výlet do prvohor

Jak skály vznikly? Důležité je nejen jak, ale hlavně kdy. Opravdu hodně dávno, přibližně před 350 miliony lety. Tehdy vysokým tlakem zkamenělo bahno na dně variského moře. Působením dalších sil se jednotlivé listy a vrstvy různě pokroutily a občas vykrystalizovaly mezi břidlicí vrstvičky křemene. Ty jsou vítanou ozdobou jinak šedého nebo po železe místy červeného kamene.

K tomu si připočtěte 350 milionů let a působení dalších sil, které formovaly naši Zemi. Od vodní přes písečnou erozi po mráz. Dnes je to krásná podívaná. Holubí skály nejsou příliš známé, takže si výlet vychutnáte bez davů turistů.

Ke skalám se nejlépe dostanete po lesní cestě od obce Potůčky a hotelu Červená liška. Asi tři kilometry pěší chůze vám ale utečou jako nic. Půjdete překrásnou krajinou plnou pastvin a lesů. Cestou se můžete zastavit u malebné kapličky, kterou tu nedávno opravili společně Češi i Němci. Stejně jako Holubí skály i okolní příroda si zdejší lidé na hranice nehrají.

autor: Pavel Halla
Spustit audio