Jak se v ČR daří antisemitismu, Ostrava připomněla Ilsu Weberovou a jak se promění Památník Terezín

26. červen 2022

Jak je na tom Česko s antisemitismem? Kdo byla Ilse Weberová? A Památník Terezín chystá velkou proměnu.

Antisemitských incidentů přibývá hlavně na internetu

Znáte tu, jak malý Moricek nosí domů špatné známky z matematiky? „Když on je náš učitel antisemita,“ tvrdí tatínkovi. Jenže když ho otec nechá pro jistotu pokřtít, pořád propadá. A co na to Moricek? „Víš, papá, my křesťani nemáme na počty hlavu.“

A jak je to s antisemitismem dnes? Federace židovských obcí v České republice vydává každý rok zprávu o aktuální situaci – a ta nejnovější právě vyšla. V roce 2021 se podle ní v Česku odehrálo 1.128 antisemitských incidentů. To je o 254 více než v roce 2020.

O příčinách nárůstu počtu antisemitských incidentů a současných trendech natáčela Terezie Jirásková s hebraistou Zbyňkem Tarantem a předsedou Federace židovských obcí Petrem Papouškem. Poslechněte si je v prvním příspěvku.

Menáž na kasárenském dvoře

Po stovkách přivlekli se
bahnem a v nepohodě,
před kuchaři a kotli
teď stojí v dlouhé řadě.

Jsou tu i vetší starci,
nemocní, zhasínající,
vzdor, stud a také chtivost
teď mají na líci.

Jak žebráci drží misky,
ruce se chvějí chladem,
jsou souženi neustálým,
neztišitelným hladem.

Nahnilé brambory loví
z kalných, špinavých louží.
Tak staří jsou a slabí
a nikdo jim neposlouží.

Na vyprázdněné hrnce
se vrhnou jak draví ptáci,
pak hladoví jdou zpátky
do bídných ubikací.

Tyto verše v překladu Zlaty Kufnerové napsala v Terezíně básnířka, autorka knížek pro děti a skladatelka písní, ostravská rodačka Ilse Weberová. Její osud tento týden připomnělo město Ostrava. Ve čtvrtek 23. června jí na budově vítkovické pošty odhalilo pamětní desku, kterou navrhl architekt Jiří Markevič. Její život a válečné útrapy připomíná Leo Pavlát.

Terezín oživí sen Petra Ginze

Památník Terezín chystá novou přístavbu. Díky ní by chtěl zpřístupnit své expozice až čtyřikrát vyššímu počtu návštěvníků, než dovolují současné prostory. Do mezinárodní soutěže se přihlásilo 22 týmů z několika evropských zemí. Za nejlepší označila komise návrh autorského týmu Marcely Steinbachové, která ke spolupráci oslovila Stevena Holla. Ten patří mezi světově uznávané architekty, kteří se věnují stavbám pro kulturu a vzdělávání. Čím tento návrh komisi zaujal? Na to se ptala Daniela Brůhová.

Jak dostavbu inspiroval známý obrázek Petra Ginze Měsíční krajina? A kdy bude dostavba hotova? Na to se Daniela Brůhová ptala členky výběrové komise dostavby památníku Petry Husákové.

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio