Jiráskovy skály nedaleko Teplic nad Metují ukrývají zříceninu hradu i jezírko

8. leden 2016
Česko – země neznámá

Kolem Teplic nad Metují v Královéhradeckém kraji se to skalami jen hemží. Jsou tu Adršpašské a Teplické skály, ale také místo zvané Bischofstein. Správně jsou to Jiráskovy skály. Někteří je považují za jedno z nejromantičtějších míst této oblasti. Alois Jirásek byl zřejmě stejného mínění, když právě sem umístil děj románu Skály.

Jiráskovy skály jsou ideálním místem pro turistický výlet. Je v nich takřka vše, co turisty do skal láká. Skalní útesy, romantické jezírko, zřícenina skalního hradu s vyhlídkou, zámeček a v zámku restaurace.

Nejstarší památkou je hrad Skály, zmínky o něm sahají až na počátek 14. století. Své jméno dostal patrně podle toho, že byl vybudován na obrovském skalním masívu. Jak se měnili majitelé, měnil se i jeho název, a tak jeden čas, kdy ho vlastnil rytíř jménem Kočka, se mu říkalo Katzenstein.

V 16. století už se o něm píše jako o zpustlém hradu. Později se mu začalo říkat Bischofstein neboli Bišík, neboť panství připadlo královéhradeckému biskupství i spolu s panským dvorem pod hradem, který sloužil jako hospodářské zázemí.

Jirásek o skalách i hradu psal

Místo se díky své romantické atmosféře a především historii zalíbilo i spisovateli Aloisu Jiráskovi, který se tímto krajem nejen často procházel, ale řadu míst zmínil i ve svých knihách. Bišík se tak stal dějištěm románu Skály.

Výhled ze skalního hradu Bischofstein

Právě z rozvalin hradu Skály podle knihy vycházelo tajuplné světlo, které vzbuzovalo zvědavost i bázeň kolemjdoucích. Dnes se místo na spisovatelovu počest oficiálně nazývá Jiráskovy skály, i když mu většina místních říká důvěrně Bišík.

Pod hradem se nachází rozlehlý panský dvůr, který svou honosností připomíná zámek. Tím ale Bischofstein nikdy nebyl, to si jen církev vylepšila poplužní dvůr na letní sídlo.

Z bývalého skalního hradu je dnes vyhlídka, na kterou může vystoupat i turista bez horolezecké výbavy. Odměnou je mu krásný výhled na blízké Adršpašské a Teplické skály, Broumovsko i polské Stolové hory. Kdo si chce pobyt v Jiráskových skalách zpestřit sportem, může se vydat na některou z horolezeckých tras nebo cyklotrasu.

Uprostřed Jiráskových skal leží rašelinové Černé jezírko. Napájí ho pouze voda z okolních skal, proto jeho hladina i rozloha značně kolísá. Je velmi romantické, ale koupání je v něm přísně zakázáno.

Spustit audio