Krásné a chráněné. Louky v Dolní Lomné zdobí pestrobarevné orchideje

12. červen 2017
Česko – země neznámá

Květnatých luk, na kterých vedle kopretin a zvonků kvete jako za našich předků i několik druhů orchidejí, se v Beskydech do současnosti dochovalo méně, než bychom si přáli. Jde o pouhé desítky hektarů, na kterých přetrvává tradiční hospodaření a péče vlastníků předávajících si zkušenosti z generace na generaci.

V Dolní Lomné se jedna menší orchidejová louka nachází v horní části obce, přímo u autobusové zastávky zvané Matyščina louka. Na přelomu jara a léta můžete obdivovat množství rozkvetlých orchidejí, mezi nimi například pětiprstku žežulník, vstavač mužský nebo bradáček vejčitý.

Pětiprstka žežulník kdysi patřila v Beskydech k nejběžnějším orchidejím, ale dnes je vzácností. Kvete výrazně růžovo-červeně, a protože drobné květy vytrvalé rostliny mají úzké ústí, opylují je především motýli. V Beskydech je k vidění kromě Horní a Dolní Lomné také na loukách v Javorníkách a Vsetínských vrších.

Oproti tomu bradáček vejčitý představuje zelenou nenápadnou orchidej, která vylučuje velké množství nektaru uprostřed dlouhého květu. V Beskydech se vyskytuje na některých vlhčích loukách a v křovinách. Vstavač mužský najdeme také na orchidejové louce v Dolní Lomné, ale nejpočetněji je zastoupen v údolí Vsetínské Bečvy. Zatímco v Beskydech roste na mnoha lokalitách, v jiných částech republiky ho takřka nenajdeme.

Chráněná krajinná oblast Beskydy zaujímá plochu 1 160 kilometrů čtverečních a je po Šumavě naší druhou největší chráněnou krajinnou oblastí. Rozprostírá se na moravsko-slovenském pomezí v horské části Moravskoslezských Beskyd, Vsetínských vrchů a Javorníků, v jihovýchodní části Moravy na části okresů Vsetín, Frýdek-Místek a Nový Jičín.

Chráněná krajinná oblast Beskydy zaujímá plochu 1 160 kilometrů čtverečních

Ke zřízení Chráněné krajinné oblasti Beskydy došlo 5. března 1973. Mimo jiné pečuje správa CHKO Beskydy o sedm národních přírodních rezervací, kterými jsou Mionší, Kněhyně, Mazák, Pulčín, Radhošť, Razula a Salajka.

autor: čan
Spustit audio