Na okraji Řepice stojí netradiční Pastelkové hřiště. Za jeho vznik může kůrovec

14. červen 2016
Česko – země neznámá

Když napadl les nedaleko jihočeské Řepice kůrovec, bylo jasné, že se bude muset kácet. Jenže pak se do situace vložil místní obyvatel Martin Tíkal, jehož děti si do lesa chodily hrát. Slovo dalo nakonec slovo a i díky nebývalé ochotě správců lesa vzniklo na okraji obce pestrobarevné Pastelkové hřiště.

Jak se ukázalo, zásah proti kůrovci v hospodářských lesích nemusí probíhat jen obligátním pokácením a odvezením napadených stromů. Stačí, když se odříznou a odvezou vršky stromů a zbytek se nechá stát.

V Řepici takto zůstalo na kraji lesa trčet 19 pětimetrových smrkových kůlů. Martin Tíkal je za pomoci místních nadšenců a sponzora proměnil v obří barevné pastelky, mezi které natáhl přes půl kilometru různých lan.

Vznikla tak veselá a pestrobarevná obdoba lanového centra, s různými prolézačkami a opičími dráhami. Na rozdíl od lanových center jsou zdejší atrakce nízko nad zemí, i když pro jistotu nechybí ani malá lékárnička, připevněná na jednom ze stromů. Na hřiště je možné zajít kdykoli po celý rok a navíc zcela zdarma.

Pastelkové hřiště stojí na kraji Řepice

Pastelkové hřiště bylo slavnostně otevřeno na konci dubna 2016. Fungovat by mělo osm let, tak dlouho to prý bude trvat, než se pastelky z mrtvých stromů začnou rozpadat. Ale už teď Martin Tíkal počítá s tím, že by se pak na místě Pastelkového hřiště vybudovaly nějaké nové atrakce pro už větší děti. Kraj lesa v Řepici bude proto pravděpodobně stárnout spolu s místními školáky.

autor: Filip Černý
Spustit audio