Největší sluneční hodiny na světě jsou v Česku. Čas ukazují na severu Plzeňska

9. duben 2018
Česko – země neznámá

Na severu Plzeňska mají jeden nejen český, ale dokonce světový unikát. Největší sluneční hodiny. Vznikly díky nápadu Václava Sidorjaka, který nad tímto místem před časem letěl na svém motorovém padáku. Všiml si totiž, že vysoký telekomunikační stožár vrhá na okolní pastviny dlouhý stín.

A díky nadšení dalších lidí, včetně astronomických spolků a nedaleké obce Bezvěrov, se nápad podařilo zrealizovat. Ještě donedávna byste největší sluneční hodiny u nás našli v jihomoravské Třešti a ty vůbec největší na světě pak v indickém Džajpuru. Hodiny u Bezvěrova je ale výškou stožáru překonaly o více než 300 metrů.

Samotný telekomunikační stožár měří 432 metrů. A co bylo k realizaci slunečních hodin vlastně zapotřebí? Hlavně všechno dobře propočítat. Tím, že Země není ideálně kulatá, není možné zajistit naprostou přesnost. A také bylo potřeba najít společnou řeč s vlastníkem okolních pastvin. Ten vyšel nápadu vstříc a do projektu se zapojili i další lidé. A také nedaleká obec Bezvěrov.
Kvůli omezenému prostoru na zmíněném pozemku není ciferník největších slunečních hodin na světě kompletní. Tvoří ho pouze pět římských číslic od 10 do 14 hodin. Projekt slunečních hodin úzce souvisí s astronomií. Nejen, že je Slunce pro život na Zemi nejdůležitější planetou.

Sever Plzeňska je totiž jednou z mála vyhlášených oblastí tmavé oblohy, kde je díky nízkému světelnému smogu stále ještě možné pozorovat hvězdy pouhým okem. Oblast Manětínska tak s oblibou vyhledávají astronomové z celé republiky. Na slavnostním odhalení slunečních hodin u Bezvěrova nechyběl například známý astronom Jiří Grygar.

Sluneční hodiny tvoří telekomunikační stožár

Kromě prohlídky největších slunečních hodin na světě můžete výlet k Bezvěrovu spojit s večerním pozorováním hvězdné oblohy. Manětínská oblast tmavé oblohy se nachází na pomezí Plzeňského a Karlovarského kraje a zahrnuje katastry deseti obcí.

Na rozdíl od existujících oblastí tmavé oblohy v České republice, které se nacházejí v chráněných územích nebo uprostřed horských lesů, je Manětínsko dobře a snadno dostupné všem zájemcům. Stejně tak jako největší sluneční hodiny na světě u Bezvěrova.

autor: Pavel Halla
Spustit audio