Opravdový neúspěch jsem asi nikdy nezažil, říká Saša Rašilov

Pražský rodák Saša Rašilov pochází z umělecké rodiny. Vystudoval hudebně-dramatické oddělení Pražské konzervatoře a herectví na DAMU. V současnosti patří mimo jiné i k nejobsazovanějším dabérům. Jak sám říká, nemá se skutečným neúspěchem reálné zkušenosti.

„Začínal jsem ve Studiu Gag Borise Hybnera. U Kašpara jsem hostoval v Goethově Clavijovi a Lenzově Vychovateli, pak už jsme přecházeli do Divadla Komedie, což bylo první faktické angažmá se vším všudy. Poprvé jsem do něj přišel v roce 1994, bylo to ve chvíli, kdy konkurz vyhrál Michal Dočekal a Jan Nebeský. Tak strašně jsem se těšil, že jsme do Divadla komedie v podstatě vtrhli. A když si vezmu, že to byla doba zhruba osmi sezón, pro mě je to předimenzované vzpomínkami a zásadními věcmi. I osm sezón mi může připadat jako jedna uzavřená životní kapitola.“

Saša Rašilov má za sebou také přes dvacet televizních rolí. Začínal jako dvacetiletý v Hřebejkově filmu Šakalí léta. O tři roky později pokračoval pohádkou Kouzelný měšec a zahrál si v pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech syna Josefa Abrháma.

Oblíbený herec zároveň patří k nejobsazovanějším tuzemským dabérům. Začínal postavičkou myšáka Mickeyho, jeho hlas zní ve třech dílech Hvězdných válek a namluvil také excentrického Willyho Wonku v Karlíkovi a továrně na čokoládu. Za dabing získal v roce 2003 prestižní Cenu Františka Filipovského za film Tápající.

„Vlastně jsem asi, když mám čím dál větší přehled, opravdový neúspěch nikdy nezažil. Stejně tak jako můžu upřímně říci, že jsem hrál Chlestakova v Revizorovi. A myslím, že jsem nikdy nezažil hlad.“

Poslechněte si celý rozhovor se Sašou Rašilovem
autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio