Otevření dálnice D49 z Hulína do Fryštáku je ohroženo. Soud vyhověl námitkám ekologů

17. květen 2024 09:09

Nejvyšší správní soud vyhověl stížnosti Děti Země a zrušil právní moc stavebního povolení pro dálnici D49 z Hulína do Fryštáku, otevření dálnice na konci roku je ohroženo.

Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí ministra dopravy, který potvrdil právní moc stavebního povolení pro dálnici D49 z Hulína do Fryštáku na Zlínsku. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla je tak ohroženo otevření dálnice na konci roku.

Ministerstvo podle soudu musí znovu posoudit námitky spolku Děti Země týkající se například hlukových studií. A úřady musí také podle soudců nejvyššího správního soudu konečně řádně prozkoumat vliv stavby na krajinu.

"Správní orgány v dalším řízení posoudí, zda jsou hlukové studie obsažené ve správním spise aktuální a zda umožňují učinit si jednoznačný závěr o tom, že stavba splňuje hlukové limity, který nelze opřít o ničím nepodložené tvrzení, že naměřené hodnoty budou pravděpodobně nižší," stojí v rozsudku.

Soud také očekává, že ministerstvo znovu přezkoumá závazná stanoviska a vypořádá rozkladové námitky Dětí Země. "Konečně bude žalovaný řádně zkoumat vliv stavby na krajinný ráz," doplnil NSS v závěru rozsudku.

Sedmnáctikilometrový úsek Hulín-Fryšták je ve výstavbě, pro motoristy se měl podle původních plánů otevřít na konci letošního roku.

Úsek D49, kterého se stavební povolení týká, začíná u Hulína křížením s dálnicemi D1 a D55, pokračuje k Fryštáku na Zlínsku. Vyhýbá se při tom Holešovu a dalším obcím, kudy prochází současná silnice druhé třídy. Poté má D49 obejít Zlín, Slušovice a Vizovice a zavést řidiče ke slovenské hranici u Horní Lidče.

Spustit audio

Související