Podpořte dílnu Ben Becalel, na Ukrajině se i dnes přepisuje Tóra a kdo je nový šéf Židovské agentury

17. červenec 2022

Řekneme vám, proč je čas koupit si něco hezkého. Jak dnes žijí Židé v ukrajinském Dnipru? A Židovská agentura má překvapivého nového šéfa.

Jak podpořit sociální dílnu

Růst cen všeho možného, od energií po potraviny, zasahuje už asi každého z nás. Do finančních potíží se nyní dostala i kartonážní, knihařská a vitrážová dílna Ben Becalel, která zaměstnává lidi se znevýhodněním. Proto se rozhodla uspořádat sbírku. Dílny tohoto sociálního podniku navštívila Daniela Brůhová.

Co všechno dílny vyrábí? Kdo jsou její zaměstnanci? A jak můžete její provoz podpořit? Na to vše se Daniela Brůhová ptala předsedy sociálního družstva Ben Becalel Karla Rubena.

Na Ukrajině navzdory válce vznikají nové svitky Tóry

Když dnes slyšíte ve zprávách zmínku o ukrajinském městě Dnipro, dříve Dněpropetrovsku a předtím Jekatěrinoslavi, vybaví se vám nejspíš něco spojeného s válkou a ruskou invazí. Dnipro ale zůstává i největším východním židovským centrem a dodnes tam funguje dílna, ve které přepisují svitky Tóry pro zákazníky na celém světě. S mikrofonem ji navštívil zpravodaj Martin Dorazín.

Čím je centrum v Dnipru unikátní? Jak se svitky přepisují? A jaká úskalí mohou tuto práci provázet? Na to vše se v reportáži přímo v dniprovské kaligrafické dílně ptá Martin Dorazín.

Židovská agentura má překvapivého nového šéfa

Kdo může mluvit za všechny Židy na světě? Myslí si to o sobě asi kde kdo, ale největší právo na to teď bude mít Doron Almog, který se stal předsedou takzvané Židovské agentury. O tom, kdo Almog je, a proč právě on se dostal do čela této organizace, hovoří Jan Fingerland.

Proč je Židovská agentura důležitá právě dnes? Proč funkci získal právě Almog? A jaké budou jeho hlavní úkoly?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Noemi Fingerlandová
Spustit audio