Praha hoří v Novomlýnské vodárenské věži. Výstava ukazuje historii ničivých požárů

12. květen 2017
Česko – země neznámá

Praha po staletí ohrožovaly požáry. Vzplanul Strahovský klášter, Malá Strana, Staroměstská i Novoměstská radnice, Týnský chrám, Národní divadlo, Veletržní a Průmyslový palác, a tak dále. Tragické momenty a historii pražských hasičů připomíná expozice nazvaná „Praha hoří“ v Novomlýnské vodárenské věži. A je velmi působivá.

Multižánrová expozice představuje odvěké ohrožení Prahy ohněm prostřednictvím nových médií, jako je videomapping, animace, videoart či virtuální realita. Tým tvůrců zkombinoval obrázky ze sbírek Muzea hlavního města Prahy se současným výtvarným jazykem.
„Pracujeme s iluzemi,“ říká autor libreta expozice, historik Tomáš Dvořák. V doprovodných dokumentech je uvedeno, že se na přípravě výstavy podílelo přes 50 kreativců, historiků a techniků.

Tvůrčímu týmu se podařilo připravit velmi působivou expozici, která útočí na všechny návštěvníkovy smysly. Seznamuje s úlohou vodárenských věží, s ničivými požáry v běhu staletí i s příběhy pražského hasičstva. Například instalace v 5. patře Novomlýnské věže, nazvaná Kultura versus živel, návštěvníka vtáhne do útrob hořícího Národního divadla, kde na něj plameny útočí ze všech stran.

Odměnou za zdolání celé výšky věže je výhled z nejvyššího 6. patra, a to jak okny do okolí, tak do blízké budoucnosti díky virtuální realitě v kukátkách. Na animované časové ose „vyskakují“ tu větší, tu menší plamínky, podle toho, kde zrovna v té době hořelo.

Novomlýnská vodárenská věž je pro veřejnost zpřístupněna vůbec poprvé. Technická stavba z druhé poloviny 17. století zásobovala kdysi vodou na 50 kašen v okolí Nového Města. Na místě současné kamenné věže stávala už v 15. století dřevěná vodárenská věž.

Vyhlídkový prostor, tzv. Lusthaus, sloužil původně jen pro kratochvilná setkání vedení města

Pro expozici Praha hoří je připravena také mobilní aplikace, díky které si návštěvníci mohou prohlédnout mapu požárů rozdělených v chronologické lince s informacemi z dobových zdrojů, prostudovat si historickou hasičskou techniku a dobové grafiky zobrazující požáry v Praze.

Spustit audio