Rozhledna Milada u Orlické přehrady nabízí výhled i na meandry Vltavy

18. srpen 2019

Rozhledny jsou velmi populární a stěží najdete kopec s krásnou vyhlídkou, na kterém by nějaká nestála. Často vznikají na nově postavených vysílačích. O to je sympatičtější, když někdo postaví rozhlednu zcela nově a při její stavbě myslí pouze na turisty.

A přesně taková je rozhledna Milada, která vyrostla na kopci Krchov nedaleko Orlické přehrady u osady Přední Chlum. Otevřena byla před dvěma lety a její architektura a především jedinečný rozhled přilákal už desetitisíce návštěvníků.

Rozhledna Milada získala své jméno po mamince stavitele a majitele Radomila Kessla. Kopec Krchov znal, protože tam kdysi s kamarády létal na rogalu. Krchov je vysoký 489 metrů, je trochu schovaný, ale přesto nabízí překrásné výhledy.

Pohled na Orlickou přehradu je úchvatný především odpoledne, kdy se zapadající sluníčko zrcadlí na hladině. Při dobré viditelnosti dohlédnete až na Šumavu a česko-německé hranice. Překrásný je ale také rozhled po nejbližším okolí. Jako na dlani máte pod sebou Solenickou podkovu, vrch Maková, Kamýk nad Vltavou, Brdy. A také si můžete vychutnat pohled na klikatící se tok Vltavy směrem ku Praze.

Ocelové prvky na dřevěné konstrukci

Rozhledna Milada je sympatická i svou konstrukcí. Její autoři se zjevně inspirovali tradičními turistickými rozhlednami počátku 20. století. Milada je dřevěná s ocelovými prvky. Na některých místech má místo zábradlí pletené sítě, aby si turisté maximálně vychutnali výhled v celé šíři.

Už samotný pohled z kopce Krchov je krásný

Turisté, kteří trpí závratěmi, mohou v několika patrech využít menších balkonů, které jakoby vystupují z celkové konstrukce a mají dřevěné plošiny a zábradlí. Na samotný vrchol musíte projít celkem devíti patry a vystoupat po 144 schodech. Pak vás z výšky téměř 30 metrů čeká opravdu jedinečný výhled.

Spustit audio