Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Klášterní a porcelánové slavnosti, zahájení lázeňské sezony i koncert pro maminky

9. květen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 10. května

Jarní porcelánové slavnosti v Karlových Varech se konají od 9:00 do 17:00 v karlovarské Zeyerově ulici a v hotelu Ambassador Národní dům. Pro návštěvníky a jejich ratolesti jsou připraveny menší koncerty a Porcelánová školička pro děti.

Herní den připravili od 10 do 15:00 v sokolovské městské knihovně. Zahrát různé hry si mohou děti i dospělí.

Čtěte také

Kytarové balady a veselé i napínavé pověsti z Karlovarského kraje uslyší návštěvníci hradu Vildštejn ve Skalné na Chebsku. Pořad Toulky krajem s Jean de Carrem začne od 18:00.

V Mariánských Lázních začínají oslavy zahájení lázeňské sezony. Akci doprovodí program s trhy v areálu Arnika, kde začne v 18:00 Oldies party Martina Velíška. Ve 21:15 začne v Arnice světelná show. V hlavním programu na kolonádě uslyší návštěvníci od 18:00 zpěvačku Dashu, po ní zazní hudba 70. a 80. let. Večer ho uzavře od 20:30 hudba kapely Queen a laserová show.

Klasickou anglickou komedii Jak je důležité míti Filipa uvidí návštěvníci Západočeského divadla v Chebu. Hra, která si tropí žerty z přeslušné viktoriánské morálky, začne v 19:00.

Přednáška o bylinkách a jejich použití pro domácí potřeby začne od 19:00 v Penzionu Na sluníčku v krušnohorské obci Mariánská.

Pořad plný Slam poetry připravili od 20:00 v sokolovském klubu Alfa. Představí se tam například Anatol Svahilec, Tukan a Dr. Filipitch.

Sobota 11. května

Jarní porcelánové slavnosti v Karlových Varech pokračují ještě v sobotu i neděli od 9:00 do 17:00 v karlovarské Zeyerově ulici a v hotelu Ambassador Národní dům. Pro návštěvníky jsou připraveny koncerty a Porcelánová školička pro děti.

V Mariánských Lázních pokračují oslavy zahájení lázeňské sezony. V programu na hlavní kolonádě se v sobotu představí například od 9:30 Akordeonový orchestr Alexandra Smutného, od 10:00 tam návštěvníci potkají v kostýmech slavné návštěvníky a osobnosti města z minulých staletí. Ve 14:00 zahraje na kolonádě soubor Mariánek a po něm Dixieland Planá.

Říká se, že Nová vlna je mrtvá! Tak se jmenuje název výstavy v ostrovském Letohrádku. Přibližuje 80. léta 20. století v českém umění. Vernisáž začíná v 15:00.

Den pro rodinu v Sokolově nabídne od 15:00 do 17:00 zábavné odpoledne v sokolovském Domě dětí a mládeže. Příchozí si vyzkouší roboty, zdobení perníčků, jízdu zručnosti na kole, lezení na umělé stěně: Zájemci si také mohou vyrobit mašinku z papíru a vidět výstavu železničních modelářů.

Výročí osvobození ženského pracovního tábora ve Svatavě na Sokolovsku připomene od 15:00 akce přímo na místě bývalého tábora. Jeho historii popíše historik a pedagog Vladimír Bružeňák.

Neděle 12. května

Klášterní areál v Ostrově na Karlovarsku zve na Klášterní slavnosti. Program naplánovaný od 9:00 do 20:00 nabídne například akrobatickou ukázku Nového cirkusu, koncert kapel Yellow Sisters a Ready Kirken. 0D 17:00 zazpívá Bohuš Matuš. Akci uzavře v 19:00 hraná prohlídka Klášterního areálu. 

V Mariánských Lázních vrcholí oslavy zahájení lázeňské sezony. Program dopoledne nabídne například od 10:00 průvod Dechového orchestru mladých a mažoretek od hotelu Bohemia na kolonádu. Odpoledne se na hlavní kolonádě představí po 15. hodině folklórní soubor Rozmarýnek, jazzový soubor NBS a Elementární jazzový orchestr.

Čtěte také

Úsměvné i napínavé pověsti z dávných časů a písňové balady okořeněné zvukem elektrické kytary Jeana De Carro. To vše uslyší od 15:00 návštěvníci pořadu Toulky krajem na tvrzi v Pomezné u přehrady Skalka na Chebsku. 

Koncert pro maminky začne od 10:00 ve františkolázeňském Divadle Boženy Němcové. Účinkují žáci Základní umělecké školy Járy Cimrmana ve Františkových lázních.

Dramatizaci kultovní knížky Sue Townsendové o teenagerech a pro teenagery z 80. let nabídne od 19:00 Západočeské divadlo v Chebu. Jmenuje se Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a 3/4. Na pódiu zahraje dobové hity kapela The Moodies.

V chebském muzeum se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Jak maloval v 80. letech, a jak maluje v současnosti mistr Vladimír Novák, zjistí návštěvníci karlovarské Galerie umění. Výstava prací zakládajícího člena Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, se jmenuje Život je krátký, krátký je čas.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio