U Žlutic na Karlovarsku stojí nejkratší jednokolejný železniční tunel u nás

28. listopad 2016
Česko – země neznámá

U Žlutic na Karlovarsku najdeme bujnou přírodu plnou skal, stromů a rostlin. A jen jedinou stopu člověka - starou železniční trať z dob Rakouska-Uherska. A také vůbec nejkratší železniční jednokolejný tunel u nás. Měří jen 25 metrů.

Kolem Boreckého potoka, který na několika místech železnici podtéká, vede nová naučná stezka s názvem Cestou divočiny. Podle Hany Hnykové z Okrašlovacího spolku Vladař, který je autorem stezky, bylo hlavním cílem obnovit kdysi zaniklou trasu Klubu Českých turistů a přivést sem všechny slušné turisty a milovníky přírody.

Zdejší příroda za vidění určitě stojí. Na stezce nejsou kromě nedávno opravené a vysvěcené kapličky žádná zastavení ani panely. Tím podstatným a oprávněně hlavním lákadlem osmikilometrové trasy je jenom příroda.

K té se velice šetrně chovali už v dobách, kdy se Rakousko-Uhersko rozhodlo propojit zdejší kraj s Vídní novou železniční tratí. Zdejší tunel byl dokončen a na trati zahájen provoz v roce 1898. Kamenný tunel je součástí úseku Žlutice – Borek u Žlutic na trati Bečov nad Teplou - Rakovník.

Trať tu stavěli s ohledem na přírodu

Tunelem projedete, ani nemrknete

Měří totiž pouhých 25 metrů. Stálo to tehdy vůbec za to? Stálo. Díky tomu, že se na konci 19. století rozhodli pro ražbu tunelu a ne pro odstřel a zářez, podařilo se zachovat hezkou skálu. Je sice velice úzká, ale zato vysoká. Tunel pod ní teď o to víc umocňuje atmosféru údolí. A možná skála pomáhá i lesní zvěři překonávat bezpečně železniční trať.

I kamenné mostky a propustky nad potokem jsou původní a dávají tušit um tehdejších železničních projektantů, inženýrů, ale hlavně železničních a stavebních dělníků. Žádný železobeton. Jen opracovaný kámen poctivě usazený jeden vedle druhého.

Trať je také dodnes v provozu, takže se můžete tunelem i projet motorákem. Nejkratším řešením je jízda ze Žlutic do Borku nebo obráceně. Z Borku také z tamního rybníka vytéká Borecký potok, který hned na sedmi místech trať podtéká.

U Boreckého potoka si můžete i odpočinout

Nová naučná stezka Cestou divočiny, která vás provede kolem železniční trati i Boreckého potoka, není jediným lákadlem pro turisty všeho věku. V okolí najdete díky Okrašlovacímu spolku Vladař ještě další čtyři naučné stezky včetně té, která vás zavede i k tajemné hoře stejného jména, tedy k Vladaři. Víc se dozvíte na stránkách spolku sovazlutice.cz

Jen pro doplnění. Absolutně nejkratším železničním tunelem u nás je tunel v Nelahozevsi ve Středočeském kraji, který měří 23,3 metru. Ten je ale - na rozdíl od toho žlutického - dvoukolejný.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.