V Bertině údolí se daří zvířatům i stromům navzdory průmyslovému Ústí nad Labem

28. červenec 2016
Česko – země neznámá

V okolí Ústí nad Labem najdete mnoho přírodních krás, jedna perla romantického turismu je ale takřka v centru. Bertino údolí z přelomu 19. a 20. století se před několika lety dočkalo nové naučné stezky, která vypráví o přírodních i historických zajímavostech místa.

Základní tvar dává údolí Stříbrnický potok, který se několika zákruty zařezává do stráně zarostlé zejména duby, habry a jasany. Jsou tu ale také břízy, jilmy, buky, akáty olše, nebo javory. Díky druhové pestrosti je les chráněný jako významná krajinná památka. Zajímavý je i výskytem mnoha živočišných druhů od hraboše polního přes kunu až třeba k srnci nebo divokým prasatům. Četní jsou i ptáci jako rorýs, káně, skřivan nebo poštolka. Informace o flóře i fauně a také o geologii a historii místa poskytnou tabule na naučné stezce.

Historie je v názvech samotných

Historický kontext malebného údolí se odvozuje od samotných názvů. Stříbrnický potok pramenil v 15. století v obci Stříbrníky, kde docházelo k pokusům o těžbu stříbra. A Bertino údolí zase připomíná dámu, která se o úpravu romantického zákoutí velmi zasloužila. Berta byla manželkou ředitele Spolku pro chemickou a hutní výrobu Maxe Schaffnera.

Čtěte také

Schaffner přišel do Ústí v roce 1859, stal se ředitelem a později prezidentem Spolku, v čele setrval 40 let. Bertě se krajina formovaná Stříbrnickým potokem zalíbila a manžel pak věnoval nemalé prostředky na úpravu romantické procházkové zóny. V souladu s módou 80. let 19. století tu vybudovali umělý vodopád, upravili studánku, zřídili květinové záhony, odpočivadla a dokonce altán, který sloužil k odpočinku i koncertům. Správy a údržby se ujali členové turistického Horského spolku.

Bertino údolí dnes

Po druhé světové válce se prostor údolí zmenšil. Část vzala za své při bytové výstavbě, část vybavení poničil zub času i vandalismus. O nápravu se snažili lidé z okolí, v 90. letech minulého století pak mládežnické a občanské iniciativy. Jen každoroční jarní úklid zabral dost času.

V Bertině údolí můžete narazit i na malé vodopády

Nakonec se spojily síly dětských turistů a studentů Přírodovědné fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně pod vedením Jana Eichlera, předsedy Klubu českých turistů pro Ústecký kraj. Spolu s příslušnými městskými obvody zařídili práci, finance i vědomosti. Podklady pro naučné tabule například pochází přímo od studentů. Naučná stezka v ústeckém Bertině údolí vám na necelém kilometru připraví nevšední zážitek a zanechá ve vás příjemnou vzpomínku.

Praktická rada na závěr: dolní vstup naleznete pár metrů od zastávky MHD Důlce, vstup shora pak u zastávky V rokli.

Spustit audio