V Hradci Králové stojí Stavba roku 2017. Secesní budova prošla nápaditou modernizací

16. únor 2018
Česko – země neznámá

Secesní záložně na Velkém náměstí v Hradci Králové se po rekonstrukci vrátil lesk. Je moderní a zároveň si udržuje ducha historie. V budově v současnosti sídlí Galerie moderního umění. A když ji navštívíte, budete si připadat jako na zámecké prohlídce.

Galerie moderního umění v Hradci Králové se nachází v historickém centru města, v pozdně secesní budově bývalého Záložního úvěrového ústavu. Vznikla podle návrhu významného českého architekta Osvalda Polívky v letech 1911 až 1912. Na vstupním průčelí najdete bronzové plastiky Ladislava Šalouna, alegorie Obchodu a Úrody.

„Ženská postava vpravo je typologicky Pomona, římská bohyně ovocných stromů, zahrad a sadů. Je zajímavé, že se toto téma objevovalo v antice a potom až na konci 19. a v první polovině 20. století. Mužská postava vlevo je označována jako alegorie Obchodu, ale Ladislav Šaloun ji původně nazval kontabilita neboli účetnictví. Záložní úvěrový ústav byl na počátku 20. století jednou z nejvýznamnějších mimopražských finančních institutů,“ přibližuje honosnost budovy ředitel galerie Tomáš Rybička. Upozorňuje, že na věžovité části jsou tři sochy. „Atlanti nesou věžičku, dva mají u nohou psa a symbolizují tak ostrahu, třetí pak včelí úl jako symbol spořivosti.“

Galerie zasazená do zlata

Do interiéru se z náměstí vstupuje historickými otáčivými dveřmi. Ve vstupní hale se dochovala část bankovních přepážek. „Pod dohledem památkářů jsme vyměnili všechna okna v budově, opravené okenní vitráže jsou původní, nově je tady šatna pro návštěvníky, odpočinkový prostor s pohodlným posezením, některé jsme vytvořili ve všech patrech. Máme tu nově kavárnu, která bude přístupná v otevírací době galerie přímo ve vestibulu a po jejím uzavření pak poslouží druhá, se vstupem z ulice,“ říká Tomáš Rybička.

Prostor v přízemí se i po rekonstrukci přibližuje původnímu stavu z doby, kdy byla budova postavena

Restaurátoři podle něj zjistili, že vstupní hala v dobách svého vzniku byla mnohem barevnější. Od bílých nátěrů štukového obložení pod stropem se tak vrátili k zelenkavé barvě a ornamenty ozdobili plátkovým zlatem tak, jak to bylo dřív. „Teď s nadsázkou a zároveň s hrdostí říkám, že Královéhradecký kraj si svoji galerii zasadil do zlata.“

Čtěte také

V prvním poschodí sídlí přednáškový sál, studovna pro čtenáře a badatele, víceúčelová klubovna a dětský výtvarný ateliér pro doprovodné programy. V reprezentačních prostorách najdete Galerii Vladimíra Preclíka, která se sem přesunula z hejtmanství. Základem její proměnlivé expozice je soubor uměleckých děl, která významný český sochař a hradecký rodák daroval Královéhradeckému kraji. Galerii zdobí zrestaurované a tím i zachráněné papírové tapety staré 100 let, které imitují kůži.

Vzduchotechnika jako umělecké dílo

Autorem nového architektonického řešení vnitřních prostor je Pavel Tušl z královéhradeckého ateliéru 3Q Project, který respektoval historický charakter stavby. Zároveň upravil část budovy pro současný způsob užívání, tedy pro potřeby galerie a jejího každodenního provozu.

Návštěvníky galerie zaujme vzduchotechnika, která vtipně a v uměleckém stylu doplňuje interiér

Další tři podlaží jsou upravena na výstavní sály pro stálou expozici českého moderního umění a termínované výstavy. „Odstraněním příček a propojením někdejších kanceláří s ochozem kolem světlíku nad vstupní halou vznikl otevřený prostor, který umožňuje průhledy z jedné části budovy do druhé. Podařilo se nám prosadit i špičkové osvětlení, které díla nepoškozuje, naopak, v daném prostoru jim propůjčuje nové možnosti pohledu,“ upozorňuje Tomáš Rybička a ukazuje ke světlíku nad vstupní halou, ve kterém upoutá nová vzduchotechnika, technický prvek, který byl podle návrhu malíře Aleše Lamra přeměněn na výtvarný objekt v otevřeném prostoru. Místo trubek je tam pestrobarevný „had“.

Při rekonstrukcí restaurátoři napravili řadu chyb, které vznikly v dobách socialismu, kdy v budově sídlilo Muzeum revolučních tradic. Galerie moderního umění za tyto pozitivní změny získala prestižní celostátní titul Stavba roku 2017.

Ve sbírkách galerie jsou dnes díla umělců, jejichž tvorba je spojena s počátky českého moderního umění: Osma a Skupina výtvarných umělců, sociálně zaměřená tvorba dvacátých let, krajináři Umělecké besedy, artificialismus, surrealismus a další imaginativní tendence v období mezi světovými válkami, Skupina 42, Skupina Ra, informel a expresivní abstrakce a díla současných umělců. Práce jsou zastoupené ve stálé expozici Proměny obrazu / Obrazy proměn. Obrazů a soch je 177 a dělí se do čtyř tematických celků s ukázkami vývoje tradičních témat výtvarného umění: tvář, krajina, zátiší a figura.

Galerii moderního umění na Velkém náměstí v Hradci Králové můžete navštívit po celý rok od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

autor: VaW
Spustit audio