V Loštickém betlému jsou stovky figurek. Tradiční postavy stojí vedle celebrit

27. prosinec 2017
Česko – země neznámá

Loštice v Olomouckém kraji mají od začátku adventu až do Tří králů velkou atrakci. Unikátní betlém tvoří místní řezbář Jaroslav Beneš už víc než 20 let. Jeho dílo obsahuje kromě Svaté rodiny a dalších tradičních postav i figurky místních osobností a celebrit moravské historie.

Betlém chodí přímo k řezbáři domů obdivovat sousedé a lidé ze vzdálených koutů naší země. Jaroslav Beneš spolu s ním vytváří jakousi kroniku Loštic, Hané a celé Moravy. Nechybí mu ale humor ani úcta k lidem, kteří něco dokázali.

Sám Jaroslav Beneš měl ke dřevu vztah od mládí. Protože doma v jeho rodné Mohelnici topili v kamenech, bral z koše polínka a zkoušel jim kuchyňským nožem dát podobu jednoduchých panáčků. Pak mu učarovala překližka, ze které začal vyřezávat tehdy oblíbené lampičky a lustry. Přihlásil se do modelářského kroužku, kde získal základy umělecké práce. Když se vyučil stolařem, bylo jasné, že dřevo bude jeho souputníkem po celý život.

Po přestěhování do současného domu v Lošticích chtěl udělat něco pro své sousedy. A tak jeho dům sloužil nejen jako ateliér, ale také jako výstavní síň. „Sousedi si mysleli, že jsem blázen, proto jsem je chtěl pozvat, aby viděli, co dělám. A tak jsem vyřezal první figurky betlému a pozval je, ať se přijdou podívat. Tak vznikla vánoční tradice, která trvá od roku 1994 dodnes,“ směje se Jaroslav Beneš.

Dřevěné lokální celebrity

Původně si myslel, že bude betlém půjčovat do místního kostela, nakonec se rozhodl, že ho bude vystavovat u sebe doma. Postupně dům navštěvovalo čím dál tím víc lidí. Jaroslav Beneš začal kromě tradičních postav doplňovat svůj betlém figurkami významných osobností Loštic. První z nich byl zpěvák na kůru v místním kostele pan Švarc. A od té doby přidává každý rok několik dalších.

Cestovatel a dobrodruh Jan Eskymo Welzl

V betlému dnes najdete například bývalé starosty Loštic i současnou paní starostku, nechybí osobnosti místní kultury ani dějin města. Protože je ale Jaroslav Beneš velký hanácký a moravský patriot, začaly v jeho betlému přibývat moravské celebrity. Kromě těch minulých jako je například hanácký obr Josef Drásal, zápasník Gustav Frištenský nebo cestovatel a dobrodruh Jan Eskymo Welzl, jsou k vidění osobnosti minulosti nedávné jako Karel Kryl a Pavel Novák, nebo současné jako Jaroslav Wykrent nebo „tykadlový“ řidič Roman Smetana.

Navštíví-li člověk Jaroslava Beneše, může si být jistý, že mu přijde otevřít muž v dobré náladě oblečený do tradičního renesančního oděvu. Provede ho zahradou plnou pozoruhodných artefaktů do svého ateliéru, kde je k vidění betlém a mnoho dalších řezbářových prací. Například Benešovo suché akvárium nebo pravý zub Lišky Bystroušky, který prý umí uzdravit zrak a je zdrojem pronikavé mysli. Nevěříte? Nechte si to od Jaroslava Beneše povyprávět a ukázat bednu brýlí, které vyléčení slabozrací v euforii zahodili na jeho dvorku.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.