V Semilech si můžete vyzkoušet první českou via ferratu. Je úchvatná i nebezpečná

17. listopad 2015
Česko – země neznámá

Pokud jste dobrodružné povahy a rádi lezete po skalách, vydejte se na sever Čech do Libereckého kraje. V Semilech mají údajně první českou via ferratu - jištěnou lezeckou cestu na skalním masivu nad řekou Jizerou. Toto úchvatné místo v kaňonu na Riegrově stezce je ale krásné i zdálky, ideálně z protějšího břehu.

„Mohutný skalní masiv se nachází na úbočí hory Kozákov. Zdejší via ferratě se říká Vodní brána,“ představuje skálu nad řekou Jizerou Jana Brojová z turistického informačního centra v Semilech. „Via ferrata je lezecká cesta zajištěná pomocí ocelového lana, na její zdolání musí mít lidé potřebný ferrata set a bezpečnostní prvky,“ doplňuje Jana Brojová.

A proč se lezecké stezce na skále říká zrovna Vodní brána? „Tady v tom místě mezi skalami byli kdysi pouze dva metry prostoru, a dalo se tak přeskočit z kamene na kámen, byla tu jakási přírodní skalní brána, kterou protékala voda, proto ten název,“ vysvětluje pracovnice informačního centra.

Horolezecká cesta vznikla nad kaňonem Jizery před více než dvěma lety, v červnu 2013. O Vodní bránu se stará stejnojmenné občanské sdružení. Kdybyste měli chuť takovou via ferratu absolvovat, ta semilská je v Česku jedna z mála.

Příjemná procházka k ferratě

„Další je ještě na Děčínsku. Kdo má o tyto horolezecké cesty zájem, tak pak musí do Rakouska. Anebo se nabízí skalní města v Českém ráji. Tam je už ale terén jiný, leze se tam na měkkém pískovci,“ říká Jana Brojová.

Letošní velké sucho odhalilo i původní prastarý kamenný chodník

K semilské via ferratě se dostanete příjemnou procházkou. Po červeně značené turistické trase dojdete z centra Semil až do Bítouchova na Riegrovu stezku. „Je pět a půl kilometru dlouhá a vede přes Bítouchov až do Podspálova,“ doplňuje Jana Brojová.

Jestli se na zdejší via ferratu někdy vydáte, rozhodně nepodceňte vlastní bezpečnost. Vypůjčte si ferratový set, patřičné boty na lezení i helmu. Ferrata v Semilech dokáže být i nebezpečná, nenechte se proto lezeckou cestou na skalním masivu zlákat „jen tak“, Vodní brána už bohužel vzala i několik lidských životů.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio