Vydejte se po stopách šumavského literáta Karla Klostermanna. Stačí zajet do Štěkně

30. duben 2018
Česko – země neznámá

Štěkeň je malebné jihočeské městečko na břehu řeky Otavy nedaleko Strakonic. I když má v současnosti jen něco přes 800 obyvatel, prošla jím během staletí řada zajímavých osobností. Jednou z nich byl Karel Klostermann, nazývaný spisovatel Šumavy. Po jeho oblíbených místech vás ve Štěkni a okolí provede naučná stezka, která nese jeho jméno.

Spisovatel Karel Klosterman nebyl štěkenským rodákem, narodil se v hornorakouském Haagu. Když mu bylo dvanáct let, přijal jeho otec místo panského lékaře u maršála Windischgrätze a rodina se přestěhovala do Štěkně.

Klostermann se velmi dobře sžil s místním prostředím, a i když se rodina po čase ze Štěkně odstěhovala, rád se do městečka vracel. Dokonce si v 60 letech, když odešel do penze, ve Štěkni pořídil letní byt. Městečku věnoval v Pošumavských rapsodiích povídku nazvanou Dvě gardy a v románu Ecce homo byl předobrazem hlavní postavy štěkenský kněz Vendelín Zbonek. Své zážitky z dětství pak zpracoval v autobiografii Červánky mého mládí.

Naučná Klostermannova stezka měří sedm a půl kilometru a má sedm zastavení. Začíná u domu č. 75 v Klostermannově ulici, který spisovatel užíval o prázdninách v letech 1908 až 1921. Hned druhým zastavením je štěkenský zámek, kde spisovatel v roce 1923 zemřel. Dále trasa vede do míst, kde spisovatel chytal ryby, či na Šibeniční vrch, ze kterého je výhled do širokého okolí. Stezka končí na štěkenském náměstí.

Stezka vede i po štěkeňských schodech, údajně nejdelších v okrese Strakonice

Celá trasa je značena modrým písmenem K v bílém čtverci. Před vycházkou si v pamětní síni Karla Klostermanna na štěkenském zámku opatřete plánek celé trasy, případně je ke stažení na stránkách kklostermann.eu.

autor: Filip Černý
Spustit audio