Zdolejte nejvyšší bod Křivoklátské vrchoviny jménem Brno. Cestou uvidíte Prahu

1. březen 2016
Česko – země neznámá

Zveme vás na výlet do počátků turismu v českých zemích. Na konci 19. století putovali českou krajinou nadšenci, členové tehdy vznikající základny Klubu českých turistů, a vytyčovali trasy. Jednu z prvních najdeme v západních Čechách na Rokycansku. Kromě toho pojmenovávali turisté také kopce.

A tak se stalo, že jeden z deseti vrcholů středočeského pohoří Brdy dostal název Praha. A aby to nebylo Moravanům líto, pojmenovali tehdy z vrcholu Prahy další viditelný kopec Brno. Dnes proto dělí vzdušnou čarou Prahu s nadmořskou výškou 863 metrů a Brno s výškou 718 metrů nad mořem pouhých dvacet kilometrů.

Vrch Brno je součástí přírodního parku Radeč. Nejvyšším bodem je stejnojmenný vrch, jen o tři metry vyšší než Brno. Geologové se dodnes přou, kde vlastně končí pohoří Brd a začíná Radečská, respektive Křivoklátská vrchovina. Nám laikům to může být jedno, krásně je tu tak jako tak.

Na výškové ceduli na vrcholu Brna se každopádně můžeme dočíst, že se jedná o nejvyšší vrch Křivoklátské vrchoviny. I proto tu dodnes stojí dřevěná triangulační věž, která zde sloužila už za Rakouska-Uherska k vytyčování katastrů. Dokonce se zde kdysi usilovalo o vystavění rozhledny, ovšem bez úspěchu.

Na výškové ceduli na vrcholu Brna se lze dočíst, že se jedná o nejvyšší vrch Křivoklátské vrchoviny

Současný výhled není kvůli vzrostlým smrkům nijak výjimečný, další vrchy Křivoklátské vrchoviny lze zahlédnout jen přes úzký, udržovaný pruh. Najdete zde ale krásně tichou přírodu se zbytky středověkého hradu Mitrvald, úžasné vyhlídky vás čekají ze skalních výchozů Radče.

O výhled na Prahu a další brdské velikány nepřijdete

Brno v západních Čechách leží v nadmořské výšce 718 metrů. Jen pro pořádek, Brno město na Moravě má nejvyšší bod na svém území ve výšce 497 metrů nad mořem. Takže můžeme konstatovat, že Brno v západních Čechách je o 221 metrů vyšší.

Z Brna je pasekou vidět Křivoklátsko

Na vrch Brno se můžete vypravit buď po turistické trase z roku 1889, která začíná v nedalekém Holoubkově, nebo ze Sklené Huti, anebo z nedaleké Lhoty pod Radčem. Odtud půjdete na Brno i přes úžasnou vyhlídkovou skálu. A uvidíte z ní dokonce i Prahu. Vrch, samozřejmě.

Praha je druhý nejvyšší vrchol středočeského pohoří Brdy severozápadně od Rožmitálu pod Třemšínem. A ze skal na Radči, jen kousek od vrchu Brno, určitě Prahu také uvidíte.

To všechno je možné prožít díky fantazii a nadšení prvních členů Klubu českých turistů a vlastenců, kteří na konci 19. století vyrazili značit turistické trasy. Originální způsob značení pomocí tří pruhů je nepřekonatelný a užívá se dodnes.

autor: Pavel Halla
Spustit audio