4 způsoby, jak zpracovávat houby. Kromě naložení do nálevu je můžete i sterilovat v tuku

8. září 2018

Patříme mezi vášnivý houbařský národ a kolikrát řešíme otázku, co s houbami udělat. Můžeme je naložit do sladkokyselého nálevu, do soli nebo solného nálevu, sterilovat v tuku a v neposlední řadě je můžeme zmrazit.

Pokud houby sušíme, tak nejlépe na sítech, aby mohl vzduch proudit i zespodu. Houby nakrájíme na plátky asi tak 1–3 mm tlusté. Zásada je, aby se na sítu navzájem jednotlivé plátky nedotýkaly. Sušit můžeme i na slunci, ale nejlépe v sušičce nebo nad ústředním topením či akumulačními kamny, když už se topí. Ideální teplota je 40–50 stupňů. Neměli bychom sušit v troubě, kde je stojatý vzduch.

Sušení hub, sušené houby, sušíme houby na novinách, houbaření

1. Sladkokyselý nálev

Pokud jde o sladkokyselý nálev, každý houbař má svým chuťovým buňkám na míru upravený recept. Základem je ocet, 1 díl na 3 díly vody, dále sůl, přidává se hřebíček, hořčičné semínko, nové koření a trocha pepře. „Když houby vkládáme do sklenic, je vhodné je proložit plátky cibule, můžeme doplnit kouskem česneku nebo křenu a kvůli barevnosti i mrkví,“ dává do rodinné houbové kuchařky nahlédnout plzeňský mykolog.

2. Solný nálev

Houby mohou přijít také do soli nebo do solného nálevu. V tom případě plátky hub vrstvíme do skleniček a jednotlivé vrstvy prosolujeme. Nebo houby naplníme do sklenice tak 3 cm pod okraj a prolijeme solným nálevem 50procentním, to znamená 50 % soli na 50 % vody, a uzavřeme pevným víčkem. Houby naložené takovýmto způsobem nemusíme sterilovat.

3. Houby sterilované v tuku

Tady jsou dva možné způsoby. Buď houby podusíme, navrstvíme do skleničky a zalijeme tukem. Může to být máslo, sádlo, olej. Nebo houby podusíme ve vlastní šťávě a na závěr jen zalijeme tukem. Takto konzervované houby musíme sterilovat nejlépe dvakrát, podruhé po 48 hodinách, ale i tak je velké riziko, že se houby brzo zkazí.

Musí se uchovávat v ledničce a po otevření jsou určené k rychlé spotřebě, jinak hrozí, že zbytek vyhodíme.

4. Zamrazení hub

Při zamrazování hub je nutné houby pokrájet a povařit ve slaném nálevu s přídavkem nějakého zrnka pepře a nového koření, eventuálně hřebíčku, a nechat okapat na cedníku. Pak je narovnáme do mikrotenových sáčků a je vhodné je popsat datem výroby a dát je do mrazničky.

Výhoda je, že povařené houby zmenší objem. Pokud je chcete dát do mrazáku přímo bez povaření, můžete, nic se nestane, jen zaberou větší místo v mrazáku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.