5 fíglů na zdobení perníčků bílkovou polevou podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové

Bílkovou polevu musíme připravit podle toho, jestli budeme perníčky zdobit ornamenty nebo jejich plochu vyplňovat. Podle toho glazuru připravíme řidší nebo hustší.

Připravte si opravdu sypký cukr

Předně musíme použít na výrobu bílkové polevy prosátý kvalitně mletý moučkový cukr. Nesmí v něm zůstat hrudky, které by nám ucpaly zdobičku. Cukr si prosejeme do šlehací mísy.

Suroviny odvažujte

Ingredience
  • 150 g moučkového cukru
  • 30 g vaječného bílku
  • 1 lžička citronové šťávy

Cukrařina je o přesném poměru surovin. Proto vždy bílky odvažujte. Každý bude totiž jinak velký. Do cukru tedy přidáme odvážené množství bílků a 1 lžičku citronové šťávy, kterou také přecedíme.

Míchejte a nešlehejte

Pokud děláme ornamenty, doporučuji glazuru míchat, ne šlehat. Když mícháme, nevpracováváme do ní vzduch, není pěnová, a když uschne, tak na těstě drží. Když glazuru šleháme, na perníčku se rozdrolí. Nemíchejte s největší vervou, ale s citem a vydržte!

Hladká bílková poleva na perníčky? Důkladně prosít cukr je nutnost

Připravte správnou hustotu polevy

Tu správně ušlehanou bílkovou polevu poznáme tak, že ji nabereme na lžičku a otočíme dnem vzhůru. Pokud nebude kapat a bude pěkně držet, je poleva hotová. A znovu připomínám, že na zdobení ornamenty budete potřebovat výše popsanou hustotu polevy. Na vyplňování ploch ji umícháme o trochu řidší nebo přidáme na zředění kapku citronové šťávy.

Pracujte rychle

Polevu dávkujte v malých množstvích nebo si ji naplňte do vícero sáčků a ty, které nepoužíváte, odložte do ledničky. Poleva má totiž tendenci houstnout a časem se s ní bude i těžce pracovat.

Polevu je nejlépe spotřebovat hned v ten den, protože bílek ze dne na den mění svou konzistenci a je tak možnost, že druhý den budete muset polevu opravovat přidáním dalšího bílku.

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“