Akrobatický pilot Lukáš Pařízek: Pád je řízený. Víme, jestli spadneme přes záda, nebo přes kabinu

18. září 2023

„Musím udržet v hlavě krev, udělat tedy anti-G manévr. Jinak začnu vidět šedivě, pak tunelově, pak se vidění ztrácí a můžu až ztratit vědomí,“ popisuje pilot stavy při přetížení. Je akrobatické létání hazard, nebo bezpečný sport?

Lukáš Pařízek je ve svém oboru několikanásobný mistr republiky a medaili přivezl jak z mistrovství světa, tak z mistrovství Evropy. Mnohým se jen při pohledu na oblohu, kdy pilot dělá tzv. vývrtky hlavou dolů, tají dech. Akrobatický pilot však sport považuje za bezpečný. „Vůbec to není hazard. Už jen z důvodu, že než bude pilot předvádět nějakou air show, tak projde dlouholetým výcvikem i přirozeným výběrem. Během té doby musí ukázat spoustu schopností a dovedností.“

Podle něj veřejnost nemá dostatečné znalosti tohoto sportu. „Je tam spoustu bezpečnostních limitů, a když je člověk dodržuje, nemůže se nic stát. I ten pád je řízená záležitost. Můžeme si říct, jestli spadneme přes záda nebo přes kabinu,“ uklidňuje pilot.

Jeden ze základních akrobatických prvků je vývrtka. „To je autorotační prvek, kdy se šroubovitým pohybem padá k zemi. A když neuděláte to, co máte, tak se můžete zavrtat až do země,“ má smysl pro černý humor.

Odolnost vůči nevolnostem je žádoucí

Kreace ve vzduchu spousta z nás sleduje raději jen ze země. „Nikdy jsem strach neměl a není to dobře, když by ho pilot měl. Strach ho pak může zablokovat. A já mám štěstí, že netrpím ani nevolnostmi.“

Být odolný vůči nevolnostem a přetížení je pro akrobatické létání důležité víc než fyzická kondice. Přetížení jsou kladná a záporná. Musí se u nich umět správně dýchat, aby se okysličovala krev, která jde do mozku, a pilot zůstal při vědomí. „Když krev tlačí do hlavy, to jsou záporná přetížení, když jde do nohou, je to kladné. Pro nás je přirozené to kladné, na to jsme víc zvyklí.“

„Když udělám manévr, že letadlo poletí kolmo nahoru, tak jsem pod kladnými přetíženími. To znamená, že mi to chce vzít tu krev a nacpat do nohou. V tu chvíli nic nehrozí. Ale jak se dostanete do vysokých G, tak musíte svými vnitřními svaly udržet krev v hlavě. V tento moment dochází ke grey outu – začnete vidět šedivě. Když bych neudělal žádný anti-G manévr, tak pak se vidění ztrácí a může dojít až ke ztrátě vědomí. A tyto fáze se dají natrénovat,“ popisuje Lukáš Pařízek.

Řekla „ano“ po 32 výkrutech

Svého umění využil, když svou přítelkyni žádal o ruku – jak jinak než ve vzduchu. „Chtěl jsem to udělat nějak neobyčejně. A vzniklo to i díky tomu, jaká je. Už jsem s ní naštěstí odletěl mnoho akrobatických letů, takže jsem věděl, že to dává. K 32. narozeninám jsem jí slíbil 32 výkrutů. Bylo to náročné, ale pak jsem jí dal prstýnek, který jsem celou dobu schovával. Fakt to netušila,“ usmívá se.

Při přetížení existuje i stav red out, kdy vidí jen rudě. Co při tom prožívá? Jaký nepříjemný zážitek se mu ve vzduchu stal? Jaký prvek je nejobtížnější a jak probíhá příprava na zemi? Poslechněte si v pořadu Alex a host.

Alex Mynářová a Lukáš Pařízek
Spustit audio