Albrecht z Valdštejna byl zřejmě nejbohatší Čech. A to i ve srovnání s dnešními miliardáři

6. březen 2023

O Albrechtovi z Valdštejna ví většina z nás nejspíš jen to, že ho roku 1634 zavraždili v Chebu. Méně známý už je ale fakt, že to byl zřejmě nejbohatší Čech v celé naší historii, a to i ve srovnání s dnešními miliardáři.

Po první manželce zdědil závratný majetek a mnohá panství, což byl pro něj odrazový můstek pro vzestup a naplnění vojenských, hospodářských a politických ambicí.

Albrecht z Valdštejna udržoval dobré vztahy s císařem Ferdinandem II., který z něj udělal jediného českého vévodu. Po porážce českých stavů zorganizoval Albrecht z Valdštejna zřejmě nejvýnosnější podvod našich dějin, když jako provozovatel české mincovny nahradil během dvou let všechny staré mince v oběhu za nové. Háček byl ale v tom, že měly desetkrát menší hodnotu. Jedna stříbrná mince se roztavila, přimíchaly se obyčejné kovy a vyrazilo se deset nových. Z Valdštejna se tak stal jeden z nejbohatších českých feudálů a půjčoval si u něj i císař.

Během třicetileté války vévoda dosáhl vysokého postavení v armádě i v politice, a to se mu zřejmě stalo osudným. Císař uvěřil zprávám o údajné Valdštejnově zradě, a pak už následoval známý atentát. Život Albrechta z Valdštejna ukončil irský setník tak, že ho v ložnici probodl halapartnou.

autor: Jan Herget
Spustit audio