Anenské náměstí patří k nejmenším v Praze. Hlídá ho přesto řada atraktivních budov

20. prosinec 2017
Česko – země neznámá

K malému, ale šikovně umístěnému Anenskému náměstí přiléhají křivolaké uličky. Stříbrná je jednou z nejužších v Praze, Zlatá se zase na noc uzavírá. Pár kroků od náměstí narazíte na Vltavu a rušné Smetanovo nábřeží. A také blízko najdete Křižovnické náměstí, ze kterého se vstupuje na Karlův most.

Na Anenském náměstí objevíte známé pražské divadlo Na Zábradlí, které dostalo název podle stejnojmenné uličky vedoucí z náměstí. Vedle divadla stojí palác Pachtů z Rájova. Rokoková stavba dnes funguje jako hotel.

Za hraběte Jana Josefa Pachty byl ale palác hudebním centrem. Místem koncertů a setkávání hudebních osobností. Stavil se v něm i Mozart s manželkou Constanze. Skladatele prý zamkli do pokoje s tím, že ho nepustí, dokud něco nenapíše, jak slíbil. A tak tu složil několik německých tanců.

Na východní straně náměstí se rozkládá gotická, barokně přestavěná budova bývalého kláštera dominikánek při kostele svaté Anny. Podle kostela je ostatně náměstí pojmenováno. Je v něm pohřben kronikář Václav Hájek z Libočan. Od roku 1782 kostel neslouží původnímu účelu. A od roku 2004 ho jako Pražskou křižovatku využívá Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Severní stranu náměstí uzavírá renesanční dům U Francouzské koruny s muzeem astronoma Johanna Keplera, který zde žil v letech 1607 až 1612. Ve stejném domě bydlel i herec Národního divadla Rudolf Deyl starší, což dokládá jeho busta umístěná na fasádě. Na náměstí najdete také pamětní desky mima Ladislava Fialky, spoluzakladatele Divadla Na Zábradlí, a Václava Havla, který také působil Na Zábradlí.

Busta herce Rudolfa Deyla

Anenské náměstí zdobí barokní studna z konce 17. století s ozdobnou mříží. Stávala od poloviny 18. století do roku 1932 před Újezdskými kasárnami na Smíchově. O vodě ze studny se říkalo, že má chránit vojáky v boji. Poté, co byla kasárna zbourána, přemístili studnu sem, na Anenské náměstí. Na vodu už ale napojená není.

Spustit audio