Antarktický mořský led klesl na nebývale nízkou úroveň v tomto ročním období. Vědci zjišťují důvod

5. srpen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Americkému úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se podařilo znovu navázat kontakt se sondou Voyager 2, který ztratil v červenci, když řídicí centrum omylem vyslalo chybný příkaz, kvůli čemuž se posunula anténa sondy. NASA původně čekala, že se spojení se zařízením vzdáleným miliardy kilometrů od Země podaří obnovit až v říjnu, kdy se uskuteční automatický restart systémů. Nakonec se ale díky velmi silnému signálu vyslanému k sondě podařilo dosáhnout toho, že její anténa znovu směřuje k Zemi, což vedlo k obnovení komunikace.

Nová biokompatibilní reakce slibuje podle vědců výrazné pokroky v zaměřování léčiva na vybraná místa v organismu, například na rakovinný nádor. Díky této reakci, tzv. triaziniové ligaci, je totiž možné úspěšně upravovat biomolekuly, například proteiny nebo peptidy, tak, aby společně s léčivou látkou našly zamýšlenou tkáň. Činidla, která vědci vyvinuli, jsou v organismu stabilní, působí velmi rychle a jsou výborně rozpustné.

Čtěte také

Zatímco severní polokouli sužují rekordní letní vedra, mnohem jižněji, v hloubi zimy, padá další děsivý klimatický rekord. Antarktický mořský led klesl na pro toto roční období nebývale nízkou úroveň. V polovině července mořský led v Antarktidě zaostával o 2,6 milionu kilometru čtverečního pod průměrem z let 1981 až 2010. To je plocha téměř stejně velká jako Argentina. Někteří vědci označují tento jev za mimořádný - za něco tak vzácného, že je pravděpodobné, že se to stane jednou za miliony let - a snaží se zjistit příčinu.

Čeští výzkumníci z Centra organické chemie, Univerzity Tomáše Bati a firmy Synpo vyvinuli díky použití modifikované celulózy speciální papír, který dobře odvádí elektřinu a zabraňuje nežádoucímu působení statické elektřiny. Nový materiál lze využít při balení elektroniky citlivé na statický elektrický náboj, ale i pro balení výbušných produktů, kde by statická elektřina mohla způsobit explozi. Cílem projektu je vytvořit obalový materiál z obnovitelných zdrojů, který není na bázi plastů a lze jej dále recyklovat. 

Čtěte také

Archeologové zkoumají hrobku rybníkáře Jakuba Krčína v Obděnicích na Příbramsku, zřejmě v ní byl pohřbený, což dosud nebylo jisté. Nyní je ale hrobka prázdná, někdo pravděpodobně rakev a případný další obsah odnesl. Není jasné kdy a kdo. Další informace o hrobce by měla přinést jednak její nově vytvořená digitální kopie, jednak přírodovědná analýza vzorků dřeva, které mohou pocházet z rakve. Výsledky analýzy budou známé za několik měsíců.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související