Antisemitismus jako prostředek označování protivníků

21. leden 2018

Interaktivní stezky iWalks propojují místa s historickými událostmi, které doprovázely holokaust. Pamětní deska v Ruské ulici v Praze-Vršovicích připomíná poslední pobyt Karla Poláčka na svobodě. A představíme knihu Věry Tydlitátové Židé v Putinově stínu s podtitulem Antisemitismus v české prokremelské propagandě.

Po Evropě vznikají tak zvané iWalks neboli interaktivní stezky po místech spojených s historií druhé světové války. V České republice existují zatím v Praze a Brně. O víkendu se veřejnosti představí nová stezka v Uherském Brodě. Podíleli se na ní studenti tamního gymnázia Jana Amose Komenského. Podrobnosti v příspěvku od Martiny Pouchlé.

Posledním místem pobytu meziválečného spisovatele a novináře Karla Poláčka před transportem do Terezína byl dům v Ruské ulici 1024 v pražských Vršovicích. Žil tam u své družky Dory Vaňákové, se kterou byl v roce 1943 deportován do Terezína a o rok později do Osvětimi. Oba holocaust nepřežili. Poláčkovo poslední místo pobytu na svobodě od pátku připomíná pamětní deska. Autorkou příspěvku je Jana Šustová.

Karel Poláček

„Antisemtitismus v současném Rusku není systémový nástroj, ale prostředek, který je využíván, když je potřeba poštvat lidi a označit protivníky, “ říká Věra Tydlitátová, autorka knihy Židé v Putinově stínu s podtitulem Antisemitismus v české prokremelské propagandě. Analyzuje v ní ruský a proruský antisemitismus v druhé dekádě jednadvacátého století. S Věrou Tydlitátovou natáčela Terezie Jirásková.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio