Arcibiskupským palácem v Olomouci kráčely dějiny. Císař František Josef I. tu usedl na rakouský trůn

23. září 2023

Při procházce historickým centrem Olomouce byste určitě neměli minout Arcibiskupský palác. Dodnes je živým sídlem olomouckého arcibiskupství, které vykonává duchovní správu na území střední a severní Moravy. Arcibiskupský palác je významným příkladem barokní palácové architektury. Jeho interiéry zdobí štuková výzdoba, vzácné obrazy, dobový nábytek a také sbírky skla nebo porcelánu.

Jmenovka vedle dveří olomouckého arcibiskupa je v současné době prázdná. Čeká se totiž na jmenování nového arcibiskupa poté, co ten minulý, Jan Graubner odešel do pozice arcibiskupa pražského. Mezitím vede olomouckou diecézi administrátor diecéze.

Arcibiskupství olomoucké vykonává duchovní správu na území střední a severní Moravy a bezpečně víme, že bylo obnoveno v roce 1063 a navázalo na moravsko-panonskou diecézi, kterou si můžeme spojit se svatými Cyrilem a Metodějem.

Arcibiskupský (dříve biskupský) palác v Olomouci byl založen za biskupa Stanislava Thurza počátkem 16. století. Stavba pokračovala za jeho následovníka biskupa Dubravia. V průběhu třicetileté války a také požárem v roce 1661 byl palác výrazně poškozen. Biskup Karel II. Liechtenstein-Castelcorn nechal proto budovu v letech 1664 až 1669 přestavět a výrazně rozšířit.

Knihovna arcibiskupa Leopolda Prečana byla zařízena v roce 1939 u příležitosti 50 let od kněžského svěcení Leopolda Prečana

Arcibiskupský palác, který stojí ve Wurmově ulici, je dnes dvoupatrová budova s neobarokním průčelím a trojicí barokních portálů. Po monumentálním schodišti se návštěvníci dostanou kolem sousoší slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje do prvního patra, kde se dochovaly reprezentační sály, které byly v minulosti svědky mnoha historických událostí.

Čaj tu popíjela i Marie Terezie

Na počátku 19. století se tu před bitvou u Slavkova radili ruský car Alexandr a rakouský císař František. V revolučním roce 1848 v tak zvaném Trůnním sále rezignoval rakouský císař Ferdinand V. Dobrotivý a na rakouský trůn nastoupil jeho synovec František Josef I.

Červený sál, ve kterém si s největší pravděpodobností dávala čaj Marie Terezie

Reprezentační místnosti ale hostily i další významné osobnosti, například císařovnu Marii Terezii, pařížského arcibiskupa Jeana kardinála Verdiera, papeže Jana Pavla II. či prezidenty Tomáše Garriqua Masaryka, Edvarda Beneše, Václava Havla i jeho nástupce.

Arcibiskupský palác v Olomouci je chráněn jako kulturní památka České republiky. Po důkladné rekonstrukci byl palác na jaře roku 2011 zpřístupněn veřejnosti jako prohlídkový objekt. Podívat se do něj můžete od května do září každý den kromě pondělí, v dubnu a říjnu pak o víkendech a o svátcích.

autor: Petra Ševců
Spustit audio