ARO oddělení nemocnice v Jičíně, Riskujete svůj život a Klouby dostávají zabrat. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Nemocnice napříč Českem přidávají další covidová lůžka. Mnohdy je to na úkor neakutní péče. To je případ i regionů, kde zatím není epidemická situace nejhorší v zemi. Například i Oblastní nemocnice Jičín v Královéhradeckém kraji teď už opět eviduje nárůst pacientů s koronavirem. Zdravotníci navíc tuší, že následující týdny budou ještě náročnější.

„Musíme to tak prostě brát. Jsme zdravotníci. Ale ve svém okolí vidím, že respekt z covidu už není. Ale tady u nás to vypadá, že nás čeká téměř to samé co v loňském roce. Takže nálada je trošku rozmrzelá. Že si za to, jako společnost, můžeme trochu sami. Bohužel. A nás se to potom dotkne nejvíc,“ říká zdravotní sestra Jitka Krulichová.

Čtěte také

Monoklonální protilátky, zabraňující podle lékařů těžkému průběhu nemoci covid-19, dostane v Královehradeckém kraji každý den několik desítek lidí. Léčbu rizikovým pacientům doporučují buď praktičtí lékaři nebo přímo zdravotníci některých nemocnic. Monoklonální protilátky by měl pacient dostat do pěti dnů od pozitivního PCR testu.

„Určitě by to lidé neměli podceňovat. Vidím tady na oddělení pacienty na ventilátoru, kteří onemocnění podcenili a nemuseli skončit v tak těžkém stavu, v jakém teď jsou,“ říká vrchní sestra oddělení ARO náchodské nemocnice Šárka Štěpánková. Zdravotníci také doporučují, aby lidé doklad o podání protilátek následně nosili u sebe. Pro lékaře může být tahle informace při případné další léčbě důležitá.

Čtěte také

Někoho bolí klouby celoročně, jiného naopak začnou bolet právě na podzim, kdy se začíná ochlazovat. Zazimováváme chaty a zahrady, děláme náročnější činnosti. Tzv. velké klouby to ne vždy dobře zvládají. Bolestivé stavy je přitom nuceno řešit kromě seniorů stále více mladých lidí.

MUDr. Pavel Holeka z Centra jednodenní chirurgie s.r.o. hovoří v naší radioporadně na téma: nejčastější úrazy kolene a ramene a možnosti léčby: „V zimních měsících se svalový aparát v okolí kloubů méně prokrvuje. A pokud má někdo artrózu, tak klouby trpí víc.“

autor: baj
Spustit audio

Související