Astronomické hodiny na třebíčské hvězdárně ukazují kromě přesného času i řadu zajímavostí

16. květen 2018
Česko – země neznámá

Na okraji Třebíče na Vysočině se v nenápadném domku scházejí milovníci hvězdné oblohy. Třebíčská hvězdárna funguje pod tamním Domem dětí a mládeže a v astronomickém kroužku sdružuje na 50 zájemců o pozorování vesmíru. Hvězdárnu zdobí i poměrně nové astronomické hodiny, které si mladí astronomové postavili sami.

Hvězdárna stojí na kopci na okraji Třebíče. Pohled na hvězdy tak není tolik ovlivněn světelným znečištěním jako ve velkých městech. Do zdejšího astronomického kroužku chodí děti od nejmenších předškoláků až po maturanty. „Některé rodiče, kteří sem své děti vodili, zaujal program a nabídka hvězdárny natolik, že se přidali do nově otevřeného astronomického kroužku pro dospělé,“ říká vedoucí hvězdárny Jana Švihálková.

Astronomické hodiny umístěné na zahradě hvězdárny jsou ale především dílem mladých lidí. Rada dětí a mládeže Kraje Vysočina totiž každý rok svými granty podporuje projekty neformálních skupin mladých lidí a tuto podporu získal právě astronomický kroužek.
Podle člena kroužku Filipa Holoubka se do práce pustili minulý rok. „Od května jsme chystali první práce a samotný projekt, jak by hodiny měly vypadat, a v září jsme ho začali stavět,“ říká Filip Holoubek. Slavnostního odhalení se pak konalo v listopadu roku 2017.

Hodiny stojí na pozemku hvězdárny, ale hned u plotu, takže jsou viditelné z chodníku, a tak se na ně může podívat každý, kdo jde zrovna okolo. Aby se na hodinách zorientoval i naprostý laik, připravili členové astronomického kroužku tabuli s vysvětlivkami.

„Snažili jsme se, aby hodiny byly hodně intuitivní, aby lidé nemuseli složitě přemýšlet. Aby bylo na první pohled poznat, co je na nich k vidění,“ vysvětluje vedoucí astronomického kroužku Kristýna Jelečková.

Kromě přesného času v samotné Třebíči ukazují astronomické hodiny čas i ve čtyřech světových metropolích - v Tokiu, Moskvě, Londýně a New Yorku. A pak také východ a západ Slunce a další údaje. „Statické telurium, tedy Slunce a osm planet, jsou v postavení, ve kterém byly 25. listopadu 2017, tedy v den, kdy byly astronomické hodiny odhaleny,“ usmívá se Kristýna Jelečková.

Hvězdárna Třebíč

Třebíčská hvězdárna má k dispozici dvě pozorovatelny - dolní, ve které stojí dalekohled Meniscas-Cassegrain 150/2200, a horní zděnou pozorovatelnu s dalekohledem Newton se zrcadlem 30 cm. Hvězdárna je pro veřejnost otevřena každý pátek od půl desáté do jedenácti hodin večer bez ohledu na počasí, kdy probíhá buď pozorování noční oblohy, nebo je připraven program v sále hvězdárny.

V sobotu je pro pozorování oblohy otevřeno ve stejnou dobu, ovšem pouze za jasného počasí. Časy se v průběhu roku mění podle času západu Slunce, je proto potřeba sledovat webové stránky nebo facebook hvězdárny. Větší skupiny nebo rodiny se mohou na nočním pozorování nebo programu domluvit i na jiný den.

autor: dak
Spustit audio