Babiččina svíčková na smetaně
Mezi nejoblíbenější omáčky patří svíčková. Podle ní se často hodnotí kuchařské umění. Svíčková se samozřejmě vařila i v dobách našich babiček, ale její původ není český.
- 1,5 kg hovězí svíčkové
- 10 dkg špeku
- 5 dkg sádla
- 5 dkg másla
- 2 mrkve
- půlka celeru
- 1 petržel
- 2 cibule
- 1 jablko
- 10 dkg cukru
- 3 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 2 snítky tymiánu
- 1 dcl vína
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ l smetany
- citron
Špek nakrájíme na špalíčky, kterými maso prošpikujeme. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kastrolu rozpustíme sádlo s máslem. Přidáme nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Přidáme posekanou cibuli a osmažíme. Přidáme oloupané pokrájené jablko a cukr a zamícháme. Po chvíli přidáme koření, tymián a zalijeme octem. Promícháme a ocet necháme vyvařit. Když se ocet odpaří a cukr zkaramelizuje, vložíme do základu maso. Podlijeme vínem a zalijeme hovězím vývarem. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa.
Měkké maso vyjmeme. Vyndáme koření a omáčku propasírujeme. Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme 20 minut povařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.