Banány pomáhají střevům, jsou vhodné při dietě i pro diabetiky. Využijte je na zdravé dezerty

3. červen 2021

Lidé banány prostě milují. Jíme je, když máme hlad a do oběda či večeře je daleko, když máme chuť na něco sladkého, když jsme vyčerpaní, když jdeme sportovat, když potřebujeme něco praktického s sebou k snědku. Je to vskutku geniální přírodní konzerva.

Ačkoli díky silné slupce nepatří banány do seznamu druhů nejvíce kontaminovaných pesticidy, banánové plantáže jsou velice chemizované. Přimlouvám se proto za nákup plodů v bio kvalitě.

Banánovník je ve skutečnosti největší bylinou na světě. Z Malajsie se tato rostlina rozšířila do celého tropického pásma. Na pěstování banánů se nyní podílí více než 130 zemí. V nich je nabídka plodů mnohem rozmanitější, ale i ve větších hypermarketech u nás můžeme zakoupit takzvané plantejny - zeleninové banány, které se nekonzumují syrové, ale smaží a zapékají. Obsahují více rezistentního škrobu podobně jako mírně nazelenalé banány, který je patrně stejně výhodný pro správnou funkci trávicího traktu jako dobře známá vláknina.

Prevence rakoviny ledvin

Banány jsou proslulé vyšším podílem draslíku a obsahem B vitamínů, které zklidňují. Studie ukázala, že u žen ve věku 50 až 79 let, které mají porci draslíku z každodenní konzumace jednoho banánu navíc, je o 25 procent nižší riziko mrtvice. Banány patří také mezi nejmocnější ovoce v prevenci rakoviny ledvin.

Banánů se nemusejí zříkat ani lidé, kteří se snaží zhubnout, ani diabetici, kteří kontrolují hladinu cukru v krvi. Plody jsou bohatým zdrojem rezistentního škrobu, který příznivě podporuje hubnutí. Více ho najdete v takových banánech, jež mají zčásti slupku ještě nazelenalou.

V jedné studii vědci sledovali, jak škrob z méně zralých banánů ovlivňoval váhu skupiny obézních diabetiků. Po čtyřech týdnech diety s vysokým podílem banánů tito diabetici shodili znatelně více než skupina bez banánů. Také bylo zaznamenáno zlepšení citlivosti na inzulin. Jiná studie potvrdila, že banány pomohly diabetikům zhubnout a také snižovaly riziko rozvoje diabetu.

Čtěte také

Kromě toho působí ovoce velmi hojivě na trávicí ústrojí, což zaznamenali i lidé trpící vředovou chorobou žaludku nebo celiakií. Ve skutečnosti byly banány první potravou, která se dávala lidem, když se začala rozmáhat zánětlivá onemocnění střev a tato prvotní bezlepková dieta byla známa jako banánová dieta.

Mysleme na to v okamžiku, kdy trpíme průjmovým onemocněním a snažíme se ho řešit klasicky zažitou metodou černý čaj a suchý rohlík. Ve skutečnosti kofein v čaji a lepek v rohlíku střevní stěny mohou na rozdíl od banánu střeva spíše podráždit.

A protože jsou banány proslavené také obsahem látek podporujících dobrou náladu, byla by škoda nevyužít jejich potenciál. Jezme je jako svačinu, zvláště když se cítíme vyčerpaní, máme hlad z nízkoenergetické stravy anebo chceme dietu podpořit aerobním cvičením. Dobře nám poslouží i jako zdravý dezert, vyzkoušejte například skvělou banánovou zmrzlinu anebo pečený dezert se skořicí.

Pečený banánový dezert

Suroviny na 2 porce:
2 oloupané banány nakrájené na šikmé asi půlcentimetrové plátky
kokosový olej
skořice

Pokrájené banány vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Na plátky střídmě poklademe tenké vločky kokosového oleje, hojně posypeme skořicí, případně také kořeníme špetičkou soli či perníkovým kořením

Plech vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečeme 20 až 30 minut. Podáváme na talířcích.

banán, ovoce, zdravé

Sváteční banánová pečínka

Suroviny:
1-2 banány
¼ šálku krájených ořechů
¼ šálku kokosových vloček
½ čajové lžičky skořice
1-2 lžíce kokosového oleje
kůra z chemicky neošetřeného citronu
citronová šťáva
1 lžička vanilkové esence
případně lžíce javorového nebo kokosového sirupu

Pokrájené banány vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme je rozpuštěným kokosovým olejem (nebo nožem oškrabeme několik vloček kokosového oleje a poklademe je na banány).

Posypeme sekanými ořechy, kokosovými vločkami, skořicí, strouhanou citronovou kůrou, pokapeme citronovou šťávou, vanilkovou esencí, případně i lžící sirupu. Pečeme v troubě na 175 stupňů po dobu 20-30 minut.

Nepečený dort s banánem, datlemi a avokádem

Suroviny:
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek spařených datlí nebo hrozinek
2 zralá avokáda
1 větší banán
4 lžíce kakaa
50 gramů hořké čokolády nebo čokoládových peciček
kokosový cukr nebo med

Vločky s datlemi mixujeme, aby vznikla lepivá hmota, kterou rukama natlačíme do koláčové formy. Pokud by sušené ovoce bylo příliš suché a směs málo lepivé, pomůžeme si trochou vody nebo kokosového mléka či oleje. Tento základ necháme v lednici tuhnout.

Mezitím připravíme náplň. Očištěný mixér naplníme vydlabanými kousky avokáda, banánem, kakaem a malým množstvím sladidla. U zralého banánu často není potřeba doslazovat vůbec. Suroviny rozmixujeme do hladkého krému, který rozetřeme na ztuhlý vločkový základ.

Hořkou čokoládu nasekáme a posypeme jí dort nebo použijeme drobné pecičky. Hotový dort vrátíme zpět do lednice ztuhnout na minimálně dvě hodiny.

Spustit audio

Související