Bazalka posvátná je magická rostlina, která vás ochrání před viry

17. říjen 2022

Letošní říjen je pro milovníky bylinek výjimečný.  Jarní aspekt je všudypřítomný. Trávníky jsou svěží, kvetou sedmikrásky, pampelišky, hluchavky, popenec se znovu probudil.

Bazalka posvátná, zvaná tulsi, stále ještě kvete i v českých podmínkách. Má jemně fialové, drobné kvítky. Hodí se do čaje nebo naložená do alkoholu jako tinktura. „Bazalka posvátná je skutečně vynikající antivirová bylina, kterou určitě můžete zařadit do bylinkového arzenálu, který si připravujete na zimu,“ míní bylinkářka Radka Svatošová.

Mráz jí ublíží

Tulsi posiluje imunitu, chrání před infekcemi, je to skutečná královna a ochránkyně v jednom. I čaj z této bazalky je velmi chutný a voňavý. Jeho vůně je trochu jiná, než u klasické bazalky.

Bazalka posvátná pochází z Indie a říká se o ní, že harmonizuje tělo i mysl. Dá se pěstovat i jako trvalka, ale nesnese mráz. Proto je nutné ji na zimu přemístit do chladnější místnosti v domě.

Indové považují tento druh bazalky za královnu a ochránkyni. Je to magická rostlina, která zajistí pevné zdraví a dlouhý život, dělají z ní korálky do růženců.

Nepromeškejte správný čas

Letošní říjen je pro milovníky bylinek výjimečný. Jarní aspekt je všudypřítomný. Trávníky jsou svěží, kvetou sedmikrásky, pampelišky, hluchavky, popenec se znovu probudil.

„Všechny tyto bylinky jsou krásně svěží a křehké. Konzumujte je, přidávejte do jídla, udělejte si pesto, vyrábějte tinktury. Máme posledních pár dnů, abychom z čerstvých bylin získali dostatek energie, než zmrznou. Léčivý potenciál najdete před prvními mrazíky i na zahradě,“ apeluje bylinkářka Radka Svatošová.

Co jsou to šípkové hálky a jak se zpracovávají? A jak se vyrábí tinktura z lichořeřišnice? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související