Bazilika v Tismicích vás svým čistým románským slohem zavede do 12. století

4. únor 2016
Česko – země neznámá

Románských staveb se v čistém stylu dochovalo jen velmi málo. Většinou byly v průběhu staletí přestavovány. Z tohoto hlediska je v rámci České republiky zcela unikátní stavbou románská bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Tismicích u Českého Brodu.

Jde jednak o architektonický skvost, ale zároveň i o baziliku, která je dodnes díky svému umístění velmi málo známá. Pochází z poloviny 12. století a dodnes se dochovala téměř v původním stavu. Trojlodní pískovcová stavba je 13,5 metru dlouhá a 8,5 metru široká.

Pozoruhodné je, že přestože představuje dokonalý románský styl, obě její věže se dostavovaly až v 15. století. Ovšem opět v přísně románském slohu. Takovéto zachování původního stylu během pozdější přestavby nemá v Česku obdoby.

Stavitel neznámý

Kromě toho je také zajímavé, že se miniatura románské baziliky nachází právě v malé obci Tismice. Neví se ani, kdo baziliku v těchto místech ve 12. století postavil. Stavba i architektonické prvky mají navíc zjevně inspiraci v zahraničí.

Oltář baziliky je barokní

Hlavní unikát tismické baziliky se totiž ukrývá uvnitř. Hlavní loď oddělují od bočních románské oblouky, které spočívají střídavě na kruhových pilířích a hranolových sloupech, což je prvek, který je známý především z oblasti německého Porýní. U nás najdeme podobné řešení pouze v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě. Celý vnitřní prostor baziliky díky sloupům působí jednolitě a vzdušně. Různé geometrické tvary sloupů mu dodávají pocit vyváženosti.

Středočeské Tismice si přímo říkají o výlet. Bazilika se nachází na trase cyklotras Pošembeří. Návštěvu baziliky můžete spojit s krásnou cestou po rovinaté krajině v okolí Kolína.

Spustit audio