Bedřich Smetana se vedle komponování živil jako učitel šlechtických dětí a dirigent

19. květen 2023

Renesanční zámek v Litomyšli se každoročně stává dějištěm jednoho z největších tuzemských svátků hudby. Jméno nese po skladateli, který se ve městě roku 1824 narodil.

Ač Bedřicha Smetanu považujeme za symbol české hudby, rodina byla do určité míry poněmčená, a sám Bedřich, německy Fridrich, běžně přecházel z češtiny do němčiny a naopak. Jelikož byl otec sládkem v místním pivovaru, rodina byla zámožná a umožnila Bedřichovi rozvíjet jeho hudební nadání. Už v Litomyšli začal docházet na hodiny klavíru, tam také poprvé veřejně vystoupil a začal skládat.

Po nepříliš slavných studiích na gymnáziu se naplno vrhnul do hudebního života. Vedle komponování se živil jako učitel šlechtických dětí a také jako dirigent. Pět let působil ve Švédsku, a když se odtud vrátil do Prahy, ujal se místa kapelníka Prozatímního divadla. Zároveň psal opery a další díla.

I když mu někteří vytýkali jeho „němectví“, operami Prodaná nevěsta a Libuše dokázal, že duši českého národa dokonale rozumí. Konec života Bedřicha Smetany nebyl veselý. Geniální cyklus symfonických básní Má vlast dokončil už úplně hluchý a radostný prožitek z otevření Národního divadla mu překazila duševní choroba. Zemřel v roce 1884.

Spustit audio