Bělské náměstí se pyšní sochou světoznámého českého sochaře Josefa Mařatky

17. prosinec 2015
Česko – země neznámá

V Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku mají jedno z největších náměstí v republice. Stojí na něm pozoruhodný památník novodobé historie - socha francouzského legionáře od světoznámého českého sochaře Josefa Mařatky. Už to samo o sobě je rarita. Jedinečný je ale i osud Mařatkova díla.

Přestože se dnes jedná o menší městečko, v roce 1337 zakládal Jan Lucemburský Bělou pod Bezdězem jako město královské s velkou budoucností. Plány se nakonec nezdařily, ovšem charakter rozlehlého náměstí dodnes udávají původní středověké základy.

V roce 1930 vyhlásilo město veřejnou soutěž na vytvoření pomníku československým legionářům. Vyhrál návrh sochaře Josefa Mařatky. Monumentální pomník s názvem „Na Stráž!“ byl v roce 1931 odhalen na Bělském náměstí a podle dobových kronik se slávy zúčastnilo na 5 000 lidí z nejširšího okolí.

Zástupci města sochu ukryli pod hákový kříž

Mařatkovo dílo ale na Bělském náměstí stálo pouze do roku 1940. Tehdy z protektorátní správy přišlo nařízení, že se musí odstranit všechny pomníky připomínající dobu slávy Československé republiky.

Detaily pomníku

Tehdejší představitelé města podnikli riskantní opatření – sochu odstranili a na stejném místě na náměstí zakopali do země. Nad ní pak vysázeli květinový záhon ve tvaru hákového kříže a správně doufali, že se nikdo neodváží v tomto nacistickém symbolu hledat sochu oslavující vznik první republiky. Díky tomu socha přečkala celou válku.

Během umístění pod zem byla bohužel poškozená a rozpadla se na několik částí. Po opravě v roce 1945 byla však opět slavnostně odhalena. Je zajímavé, že podle dobových fotografií byla v roce 1931 při prvním odhalení zabalena do bílého plátna, v roce 1945 do plátna černého.

Sádrový model Mařatkovy sochy byl po celou dobu války bezpečně uložen v depozitářích městských muzejních sbírek a dodnes si ho v Muzeu Podbezdězí můžete prohlédnout.

Spustit audio