Berounské nádraží prochází opravou za téměř dvě miliardy

2. srpen 2018

Se zásadním omezením provozu na nádraží se cestující sžívají už od dubna letošního roku. Dělníci nejprve zbourali první dvě nástupiště. Cestujícím tak slouží dvě slepé koleje nalevo od staniční budovy a třetí nástupiště, na které se dostanou po provizorním chodníku.

Procházíme radikální proměnou, znovu stavíme nástupiště, vyměňují se koleje a zabezpečovací zařízení,“ vypočítává přednosta berounské stanice Ladislav Ludvík. Cestující se ale podle něj mohou těšit na výrazně větší komfort cestování. Berounské nádraží bude bezbariérové a na každé nástupiště povede výtah.

Opravené nádraží také pojme více vlaků. Ke každému peronu bude možné přistavit dvě soupravy najednou a projíždějící vlaky budou moci přes nádraží jezdit rychleji. Oprava potrvá ještě nejméně dva roky, protože po rekonstrukci kolejiště se dělníci přesunou do nádražní budovy. Celkem to celé bude stát 1 miliardu a 800 milionů korun.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.