Bez chemie. Úpravna vody v Rečkově čistí tím nejpřirozenějším způsobem

20. leden 2017
Česko – země neznámá

Středočeská Mladá Boleslav by se nikdy nemohla rozrůst do nejvýznamnějšího centra českého automobilového průmyslu bez dostatečné zásoby vody. A tak má právě Mladá Boleslav jednu z nejmodernějších úpraven vody ve střední Evropě. Přestože používá moderní technologie, čistí tím nejpřirozenějším způsobem.

U přítoku vody se navíc nachází káď s pstruhem, protože pstruzi jsou velmi citliví na kvalitu vody a jako pomocníky pro rychlé zjištění čistoty je v minulosti používali už naši předci.

Voda z Rečkova teče k 75 tisícům spotřebitelů v Mladé Boleslavi a okolí a do Rečkova přitéká z celkem tří pramenišť. Samotná úpravna využívá nejmodernější, počítačem řízenou technologii, u které obsluha samotný očistný proces pouze kontroluje. Žádná chemie ani dezinfekce se ale pro úpravu vody nepoužívá. Je to nejen díky kvalitním postupům, ale především díky čistotě přitékající vody.

V okolí je celkem 13 vrtů o hloubce 55 až 200 metrů. Podzemní voda se čerpá z tzv. České křídové pánve z období středního turonu. Všechna prameniště se nacházejí v zalesněném porostu, kde je minimální zemědělská činnost, takže voda netrpí povrchovými chemickými zásahy. Směsný vzorek pramenité tekutiny je v průměru 6 mm dusičnanů na jeden litr.

Voda z pramenišť přitéká do obrovského mísiče o kapacitě 46 kubíků. Následně přepadem prochází do oddělení filtrace. Moderní zařízení přitom využívá nejstarší způsob mechanického čištění. Voda v celkem 6 filtračních nádržích procházím přes hloubku 1,5 metru speciálního písku, aby se mechanicky zbavila železa a dalších nežádoucích látek.

Obrovský mísič kam přitéka voda ze tří pramenišť

V moderní úpravně vody nezapomínají ani na návštěvníky. V rámci exkurze se můžete podívat do expozice vodohospodářských tradic. K vidění je zde mimo jiné dřevěné potrubí z 16. století a mnoho historických čerpadel, která jsou příčně „rozřezána“, aby bylo možné prozkoumat původní vnitřní technologie.

Spustit audio