Bez hřebíků. Kouzelné stavení v Mostech u Jablunkova je replikou starobylé roubenky

1. září 2016
Česko – země neznámá

Když si v roce 1790 nechal fojt Szotkowski postavit typické roubené stavení v centru vesnice Mosty u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, netušil, že o 200 let později budou na toto místo proudit davy turistů. Původní dřevěnka už tu sice nestojí, ale o to víc láká její přesná kopie. Dávného fojta připomíná už jen název: Dřevěnka Na Fojtství.

Poslední člen rodiny Szotkowskich se ze starého stavení vystěhoval v průběhu 80. let minulého století, kdy ji získala do svého vlastnictví obec. Bylo třeba rozhodnout, co s ní. Její stav nebyl dobrý, dřevo nakazila dřevomorka, navíc část chalupy úplně chyběla. Údajně na ni spadl při bouřce strom, a tak ji musela ještě rodina Szotkowskich kus zbourat.

Ke stržení staré dřevěnky se přistoupilo až v roce 2007. A pak začala čilá práce jako za starých dob. Bez hřebíků. Dobře opracované voňavé trámy do sebe zapadly jako skládačka a v srpnu 2008 se do nově postavené dřevěnky stěhovalo Gorolské turistické informační centrum.

Za poznáním, sportem, kulturou i zábavou

Od té doby je Dřevěnka Na Fojtství nejen ukázkou způsobu bydlení starých Gorolů, ale hlavně místem, kde se návštěvníci dozvědí vše potřebné. Navíc velké sály stavení slouží k výstavám a pořádání nejrůznějších akcí. Od řemeslných dnů až po pečení placek či vaření guláše.

V novodobé dřevěnce sídlí Gorolské turistické informační centrum

A každý rok zde vymýšlejí novou zábavu. Letos přes prázdniny například návštěvníci pletli šálu pro dřevěnku. Pokud se tady zastavíte v zimě, můžete se přesvědčit, zda společné dílo stačilo na obmotání celého stavení.

Více informací o dřevěnce, Gorolech i zajímavých místech v okolí Mostů u Jablunkova můžete zjistit na webových stránkách www.gotic.cz.

Spustit audio