Bez mulčování se na zahradě neobejdeme. Proč je to dobré a jak a čím správně mulčovat?

14. duben 2021

Na mulčování byste měli v každém případě myslet ještě před příchodem jara. Mulčování chrání kořeny nejen v zimě před mrazy a v létě před horkem. Na jaře také brání růstu plevelům.

Jenomže mulčování má svá specifika. Nejen o tom, jak se můžeme na mulčování připravovat, mluvila Markéta Vejvodová se zahradní specialistkou Janou Novákovou ze společnosti Janiny zahrady.

"Mulčování je vlastně pokrytí povrchu půdy nějakým substrátem," říká Jana Nováková. Může to být štěpka, sláma, seno, tráva od sekačky. Udržuje půdu kyprou, dodává jí živiny a obohacuje ji o humus.

Kdy je nejlepší čas na mulčování

"Mulčovat můžete v průběhu vegetační sezóny, když je čím. Pokud máme uschovanou slámu, můžeme klidně v listopadu nebo na jaře k vysazeným stromkům či jiným sazeničkám," pokračuje odbornice. Ideálně na mulčování myslete předem a schraňujte odřezané větvičky, kůru a naštěpkujte. Pak budete mít mulčovací hmotu stále při ruce.

Mulčovací směs se dá i zakoupit. "To je většinou nadrcená kůra jehličnatých stromů a má většinou kyselé pH, takže tento substrát je dobrý pro rostliny, které vyžadují kyselou půdu, například rododendrony," vysvětluje Jana Nováková.

Pro rostliny a sazenice, které mají rády neutrální nebo zásaditou půdu je nejlepší materiál sláma, která se dobře rozkládá, ale ne každému se líbí. Použít můžete opět i štěpku, ale nejlepší je z nadrcených druhů listnatých stromů.

Mulčovací vrstva se dává ve výši několika centimetrů, ale speciální pravidlo neexistuje.

Kde nemulčovat

"Pozor dávejte u jemných druhů rostlin, nebo v místech, kde se vyskytuje hodně slimáků, protože ty to přitahuje. V těchto místech není vhodná tráva, ale ta štěpka," varuje zahradnice před nájezdy nevítaných plžů.

Mulčuje se přímo na povrch půdy, ale pokud vysazujete ovocné stromy nebo živé keře, je dobré pod mulč dát čistý papírový karton, který se za pár měsíců rozpadně, ale zabrání prorůstání plevele.

Spustit audio