Blíží se čas přezouvání pneumatik. Kdy se vyplatí dojíždět ty zimní?

28. březen 2020

Začátek dubna je dobou přezouvání. Nejenom bot, ale i pneumatik na našich autech. Sehnat na začátku dubna bez objednání servis, který nám pneumatiky přezuje je malé umění. A to i v případě, že si letní pneumatiky přivezeme na discích a chceme je jenom vyvážit a vyměnit. Vyplatí se dojíždět zimní pneumatiky, nebo je lepší rovnou koupit nové letní? Poradí Jan Drnec z plzeňského pneuservisu.

Proč se vyplatí přezouvat ze zimních pneumatik na letní, když zimní mají ještě 4 mm vzorku a na příští zimu je nemůžeme použít?

Jestli máte na autě obuté zimní pneumatiky se vzorkem kolem 4 mm, můžete je dojet, pokud jezdíte převážně ve městě, například do práce, na nákupy nebo vozíte děti do školy. Pokud jezdíte na dálnici nebo běžných silnicích a auto používáte k práci, vyplatí se pneumatiky letní. V létě se zimní pneumatika přehřívá, je hlučnější a má delší brzdnou dráhu. Navíc zvyšuje spotřebu auta.

Jak pneumatiky vybírat?

Nejlépe v servisu podle toho, jak auto používáte a kolik kilometrů najedete. Důležité jsou i vaše finanční možnosti. Například tomu, kdo najede za léto kolem 2000 km, bude stačit pneumatika nižší nebo střední třídy. Dražší pneumatiky jsou ale ve všech parametrech lepší a vydrží více.

A co celoroční pneumatiky?

Celoroční pneumatika legislativně uspokojí úředníka, policistu a pojišťovnu, ale nemůže mít vlastnosti jako poctivá zimní nebo letní pneumatika. V zimě i v létě má nesrovnatelně delší brzdnou dráhu.

Vyplatí se mít druhou sadu disků s pneumatikami, když máme vůz s hlídáním tlaku v pneumatikách?

Dá se to velice snadno propočítat, podle toho, jak dlouho budeme chtít dané auto mít a kolikrát ho budete přezouvat. Cena se odvíjí od rozměru pneumatiky. U kompletních kol by se měla cena s vyvážením a umytím zimních pohybovat kolem 600 – 700 Kč. Pokud si přivezete jenom pneumatiky, cena by se podle rozměru měla odvíjet od 1100 do 1800 Kč za přezutí vozu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio