Bohušův vrch u Plané zdobí rozhledna jako z pohádky. Obklopuje ji třešňový sad

12. květen 2016
Česko – země neznámá

Rozhleden najdeme v naší kopcovité zemi hodně. Málokterá je ale tak romantická a půvabná jako stavba na Bohušově nebo také Šibeničním vrchu nad městem Planá. Má kruhový půdorys, je celá z cihel a její vrchol tvoří špičatá věž.

Kopec kolem rozhledny navíc zdobí víc než sto let starý třešňový sad. Pokud si na něj uděláte výlet v květnu, zažijete opravdu krásnou podívanou

Z šestnácti metrové cihlové krasavice je krásný rozhled. Po zdolání 71 ocelových schodů můžete spatřit vrcholky Českého a Slavkovského lesa, dominantní Přimdu se stejnojmenným hradem, horu Dyleň i krajinu v Německu. U celkem šesti oken ve vyhlídkové věži nechybí popisky s jednotlivými cíli na obzoru.

Údajně v 9. století zabloudil v místních lesích a na kopci pak našel útočiště kníže Bohuš. Podle něj se také kopec nad Planou jmenuje. Na informační ceduli je ale v závorce uveden i název Šibeniční vrch. Šibenice tu stávala ještě v 17. století. Kopec se zvolil pro svoji strategickou polohu, odsouzenec byl pro výstrahu vidět z široka daleka.

Rozhlednu na Bohušově vrchu má na svědomí Městský okrašlovací spolek z Plané, který ji naplánoval v roce 1908. O rok později přivítala první návštěvníky.

Z třiceti metrů bylo nakonec jen šestnáct

Původní návrhy počítaly s věží vysokou téměř 30 metrů, která měla nést honosný název Jubilejní rozhledna císaře Františka Josefa. V průběhu stavby se ale ukázalo, že chybí finance. A tak nakonec zůstalo jen u 16 metrů.

Na vyhlídkovou věž vedou ocelové schody

Na okolí rozhledny ovšem okrašlovací spolek rozhodně nešetřil. Na stráni založil třešňový sad. A třešně zde rostou dodnes.

Rozhledna ale zažila i smutné roky. Například v 60. letech minulého století byla nepřístupná a sloužila jen jako telekomunikační věž.

Před dvěma lety se romantická cihlová rozhledna dočkala rekonstrukce, opravy se dočkalo ocelové točité schodiště a ve vyhlídkové věži se instalovala obdobná okna, jaká tu byla před sto lety. Rozhledna je volně přístupná celoročně. Hned vedle ní najdete příjemný zastřešený dřevěný altán.

autor: Pavel Halla
Spustit audio