Bolest, bolest a zase bolest. Endometrióza snižuje kvalitu života

27. červen 2024

Endometrióza není vidět, přesto trápí velké množství žen. Tohle chronické hormonálně podmíněné onemocnění postihuje dle statistik každou 10. ženu v reprodukčním věku, na její diagnózu se čeká v průměru až 7 let a mnohdy bývá i příčinou neplodnosti. Dodnes není jisté, jak a proč vůbec nemoc v těle vzniká.

„Toto onemocnění je charakterizováno přítomností buněk výstelky dutiny děložní mimo dutinu děložní. Nejčastěji postihuje pánev, ale ložiska můžeme najít i kdekoliv jinde po těle. V pánvi má nejčastěji 3 formy, a to formu vaječníkovou, peritoneální a nakonec třetí, označovanou jako hluboká infiltrující endometrióza (zkráceně DIE – deep infiltrating endometriosis, pozn. redakce),“ uvedl lékař Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň doktor Jan Humplík.

Právě forma DIE je považována za nejagresivnější typ endometriózy: „Tato forma nejvíce komplikuje život ženy. Nejčastěji bolí a může postihovat všechny orgány malé pánve, ať už ty gynekologické, nebo například také močový měchýř, močovody, tlusté střevo, pánevní nervy nebo třeba jizvy,“ pokračoval lékař.

Každá žena je individuální a někdo, kdo má rozsáhlý nález, v podstatě nemusí trpět bolestmi. Naopak existují případy, kdy má žena malý nález, který ji ale dokáže pořádně potrápit. Bolest se dostavuje nejčastěji během menstruace, ale i mimo ni. Může se jednat o bolest v podbřišku, bolest zad, končetin, bolest při vyprazdňování, během pohlavního styku a tak dále. Škála bolesti a míst, které může zasáhnout, je opravdu široká. Nemoc navíc nelze vyléčit, je možné pouze zmírnit příznaky, které snižují kvalitu života pacientek s touto diagnózou.

Plzeň přibyla na mapě endocenter

Bolestivá menstruace ale nutně neznamená, že má dívka nebo žena endometriózu. Příčin dysmenorey, tedy bolestivé menstruace, může být víc. Každopádně by ale žena, která trpí bolestmi během menstruace, měla vyhledat lékařskou pomoc, a to ideálně na specializovaném pracovišti. Takovým místem je od května letošního roku právě i Fakultní nemocnice Plzeň, kde se ženám s tímto onemocněním na Gynekologicko-porodnické klinice věnují. Je v současné době jediným specializovaným endocentrem pro západní Čechy: „Naše nemocnice disponuje skvělým týmem, který se dovede o pacientky s endometriózou postarat a my jsme rádi, že jsme letos v květnu rozšířili mapu center pro léčbu tohoto onemocnění, kdy jsme získali nejvyšší stupeň certifikace,“ sdělil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň docent Jiří Presl.

Odborníků na tuto problematiku ještě stále není v České republice dostatek. Dokonce se i mezi lékaři sem tam najde člověk, který bagatelizuje problémy pacientky a nesnaží se najít příčinu jejích potíží. Okolí žen s endometriózou by podle slov doktora Humplíka mělo být vůči nim empatické. Zdravotní problémy těchto pacientek totiž nezřídka zasahují jak do osobního, tak pracovního života. Některé pacientky si například musejí brát každý měsíc v práci volno v době, kdy mají menstruaci, protože jim proti bolesti nezabírají ani silná analgetika. Jak se dá zlepšit stav pacientek s endometriózou? Poslechněte si celý rozhovor

Další podstatné a zajímavé informace o endometrióze se dozvíte například na stránkách pacientské organizace Endotalks.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.