Bolí vás po jídle břicho? Nepřekrmujte mikrobiom. Střídmost je jedním z pilířů našeho zdraví
Říká se, že po jídle můžeme mít v bříšku jako v pokojíčku. Ale co když se někdo cítí spíš jako vlk, který právě sežral Karkulku? Bolest břicha po jídle může mít řadu příčin.
„Záleží na konkrétních okolnostech. K bolesti může vést příliš velké množství jídla, překotná konzumace nebo některé potraviny pro nás mohou být hůře stravitelné a způsobit nadýmání nebo křeče,“ uvádí internista Jiří Vejmelka, odborník na onemocnění trávicího traktu.
Záleží na naší mikrobiotě. „Některé její složky se podílí na tvorbě plynu a ty potom vyvolávají obtíže typu nadýmání a tzv. břišní diskomfort. Také se můžeme setkat s refluxními obtížemi. Dobře známe třeba pálení žáhy nebo pocit knedlíku v krku,“ vyjmenovává lékař.
Mikrobiota jsou organismy, které osidlují střevo, mikrobiom je jejich genetika. „Mikrobiotu nemáme překrmovat. Velmi dobře se živí vlákninou, vytváří imunitní stimuly a šedesát procent našeho serotoninu. Vytváří se už při porodu, během kojení a zhruba do věku dvou let tím, že se děťátko hrabe v půdě a olizuje si ručičky. V dnešní době se předpokládá, že to, že děti jsou vychovávány sterilně, bez kontaktu s přírodou, může vést i k poruchám mikrobioty,“ dodává Kateřina Cajthamlová.
Kateřina Cajthamlová jede za vámi
Vesele a zdravě vyjíždí za posluchači! Potkejte se s paní doktorkou a položte dotazy přímo během živého vysílání. Následuje beseda a autogramiáda.
11. dubna 2025 – studio ČRo Plzeň
16. května 2025 – studio ČRo Ostrava
20. června 2025 – studio ČRo České Budějovice
Po prázdninách zavítáme také do Brna, Olomouce a Pardubic.
Když vlákninu, tak i vodu
Hodně se mluví o prospěšnosti vlákniny. Můžeme se jí předávkovat? „Spíše to nehrozí, ale může se to jednorázově stát. Tím naše zdraví určitě neohrozíme, ale může to být spojené s nadýmáním, plynatostí, křečemi v břiše. Je popsané předávkování chia semínky, které obsahují hodně vlákniny.“
Lékaři se spíš setkávají s tím, že lidé mají nedostatek vlákniny ve stravě. „V každém případě, když do jídelníčku zařadíme více vlákniny, měli bychom také navýšit tekutiny, které jsou klíčové,“ doplňuje internista.
Projevy bolestí
Pokud už se s bolestmi břicha potýkáte a jsou opakované, je potřeba vyhledat lékaře a vědět, kde bolest začala: jestli střílí pod žebra, do zad, jak dlouho trvá. V pravém podbřišku jde nejčastěji o slepé střevo.
- Bolesti hned po jídle signalizují vředy, slinivku, ale i žlučníkovou koliku. Žlučník bolí zejména po tučném jídle a je nejaktivnější kolem třetí ráno
- Pálení žáhy mají na svědomí sladkosti
- Bolesti po steaku a pivu se projevují u citlivé slinivky
- Výrazné bolesti a průjmy se vyskytují při intoleranci laktózy nebo lepku
Většinou si sami najdeme úlevovou polohu. „U slinivky pomáhá schoulit se na všech čtyřech, u žlučníkové koliky se skrčit a tlačit si pěstí na břicho, u refluxu naopak uleví vzpřímená poloha,“ popisuje Kateřina Cajthamlová.
Rady na závěr
Opakované bolesti by měly být rychle vyšetřeny. Pokud se opakují bolesti každý den, už třetí den běžte k lékaři a mějte připraveny potřebné informace o projevech bolesti. S ostrou bolestí běžte neprodleně. Ta může vést i k náhlé příhodě břišní. Neotálejte ani v případě, když máte černou stolici nebo je v ní krev.
Pokud chcete mít hladké zažívání, jezte pomalu. „Když jíme rychle, snáze polykáme vzduch, špatně dýcháme, málo koušeme a může se tvořit méně slin,“ vysvětluje lékařka. „Vyznávám rčení ‚Jez do polosyta, pij do polopita a vyjdou ti naplno léta‘. Střídmost je také jedním z pilířů našeho zdraví,“ doplňuje Jiří Vejmelka.
Co je gastrokolický reflex? Proč nás po jídle může rozbolet hlava? Co doporučila posluchačce se sníženou tvorbou kyseliny chlorovodíkové v žaludku? Čím můžou být způsobené bolesti břicha u dětí? Poslechněte si rady paní doktorky v pořadu Vesele a zdravě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.