Bolí vás po jídle břicho? Nepřekrmujte mikrobiom. Střídmost je jedním z pilířů našeho zdraví

28. únor 2025

Říká se, že po jídle můžeme mít v bříšku jako v pokojíčku. Ale co když se někdo cítí spíš jako vlk, který právě sežral Karkulku? Bolest břicha po jídle může mít řadu příčin.

„Záleží na konkrétních okolnostech. K bolesti může vést příliš velké množství jídla, překotná konzumace nebo některé potraviny pro nás mohou být hůře stravitelné a způsobit nadýmání nebo křeče,“ uvádí internista Jiří Vejmelka, odborník na onemocnění trávicího traktu.

Záleží na naší mikrobiotě. „Některé její složky se podílí na tvorbě plynu a ty potom vyvolávají obtíže typu nadýmání a tzv. břišní diskomfort. Také se můžeme setkat s refluxními obtížemi. Dobře známe třeba pálení žáhy nebo pocit knedlíku v krku,“ vyjmenovává lékař.

Mikrobiota jsou organismy, které osidlují střevo, mikrobiom je jejich genetika. „Mikrobiotu nemáme překrmovat. Velmi dobře se živí vlákninou, vytváří imunitní stimuly a šedesát procent našeho serotoninu. Vytváří se už při porodu, během kojení a zhruba do věku dvou let tím, že se děťátko hrabe v půdě a olizuje si ručičky. V dnešní době se předpokládá, že to, že děti jsou vychovávány sterilně, bez kontaktu s přírodou, může vést i k poruchám mikrobioty,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

Kateřina Cajthamlová jede za vámi

Vesele a zdravě vyjíždí za posluchači! Potkejte se s paní doktorkou a položte dotazy přímo během živého vysílání. Následuje beseda a autogramiáda.

11. dubna 2025 – studio ČRo Plzeň
16. května 2025 – studio ČRo Ostrava
20. června 2025 – studio ČRo České Budějovice

Po prázdninách zavítáme také do Brna, Olomouce a Pardubic.

Když vlákninu, tak i vodu

Hodně se mluví o prospěšnosti vlákniny. Můžeme se jí předávkovat? „Spíše to nehrozí, ale může se to jednorázově stát. Tím naše zdraví určitě neohrozíme, ale může to být spojené s nadýmáním, plynatostí, křečemi v břiše. Je popsané předávkování chia semínky, které obsahují hodně vlákniny.“

Lékaři se spíš setkávají s tím, že lidé mají nedostatek vlákniny ve stravě. „V každém případě, když do jídelníčku zařadíme více vlákniny, měli bychom také navýšit tekutiny, které jsou klíčové,“ doplňuje internista.

Do jarního jídelníčku můžete zařadit i zelená jablka. Prospěšná jsou díky vysokému obsahu vlákniny...

Projevy bolestí

Pokud už se s bolestmi břicha potýkáte a jsou opakované, je potřeba vyhledat lékaře a vědět, kde bolest začala: jestli střílí pod žebra, do zad, jak dlouho trvá. V pravém podbřišku jde nejčastěji o slepé střevo.

  • Bolesti hned po jídle signalizují vředy, slinivku, ale i žlučníkovou koliku. Žlučník bolí zejména po tučném jídle a je nejaktivnější kolem třetí ráno
  • Pálení žáhy mají na svědomí sladkosti
  • Bolesti po steaku a pivu se projevují u citlivé slinivky
  • Výrazné bolesti a průjmy se vyskytují při intoleranci laktózy nebo lepku

Většinou si sami najdeme úlevovou polohu. „U slinivky pomáhá schoulit se na všech čtyřech, u žlučníkové koliky se skrčit a tlačit si pěstí na břicho, u refluxu naopak uleví vzpřímená poloha,“ popisuje Kateřina Cajthamlová.

Reflux, obtíže (ilustrační foto)

Rady na závěr

Opakované bolesti by měly být rychle vyšetřeny. Pokud se opakují bolesti každý den, už třetí den běžte k lékaři a mějte připraveny potřebné informace o projevech bolesti. S ostrou bolestí běžte neprodleně. Ta může vést i k náhlé příhodě břišní. Neotálejte ani v případě, když máte černou stolici nebo je v ní krev.

Pokud chcete mít hladké zažívání, jezte pomalu. „Když jíme rychle, snáze polykáme vzduch, špatně dýcháme, málo koušeme a může se tvořit méně slin,“ vysvětluje lékařka. „Vyznávám rčení ‚Jez do polosyta, pij do polopita a vyjdou ti naplno léta‘. Střídmost je také jedním z pilířů našeho zdraví,“ doplňuje Jiří Vejmelka.

Co je gastrokolický reflex? Proč nás po jídle může rozbolet hlava? Co doporučila posluchačce se sníženou tvorbou kyseliny chlorovodíkové v žaludku? Čím můžou být způsobené bolesti břicha u dětí? Poslechněte si rady paní doktorky v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.