Březnové Setkání s literaturou: Pět povídek z pera pěti mistrovských vypravěčů

Tři reprízy a dvě rozhlasové premiéry. Březnové podvečery budeme trávit ve společnosti klasických povídek. Nečeká nás žádný experiment, příběhy mají začátek, střed a konec, a navíc pobaví. K sobotní kávě a bábovce jsou jako stvořené.

Začneme povídkou českého prozaika, dramatika, novináře a básníka Viktora Dyka (1877 – 1931) o provázanosti žurnalistiky a politiky Redaktor Chřástal aneb Příhoda kandidáta Voldřicha.

Poté nabídneme rozhlasovou premiéru povídky Angličana polského původu Josepha Conrada (1857-1924) Potvora, námořnické vyprávění o lodi, která překonala velikášství rejdařů a stala se mimořádně nebezpečným plavidlem s vlastním názorem.

Třetí březnová sobota bude patřit americkému romantiku Washingtonu Irvingovi (1783 – 1859). Povídka Ženichův duch je hororově laděným vyprávěním s překvapivým vyústěním.

O týden později přijde na řadu český spisovatel Jaroslav Havlíček (1896 – 1943) a premiéra jeho jemně fantaskního příběhu Zavražděný sen, odehrávajícího se v noci po setkání abiturientů.

A na závěr se můžeme těšit na Sherlocka Holmese a dr. Watsona, nesmrtelné hrdiny Skota Arthura Conana Doylea (1859 – 1930). V povídce Černý Petr bude slavná dvojice řešit krutou vraždu námořního kapitána.

Pořad Setkání s literaturou poslouchejte vždy v sobotu od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně po dobu čtyř týdnů zde na webu.

Spustit audio