Brněnský šéfkuchař Petr Kováč kandiduje na prezidenta. Chce zastávat zájmy obyčejných lidí

6. září 2022

Petr Kováč oznámil svou kandidaturu na prezidenta během tiskové konference. Kandiduje také v komunálních volbách.

Kováč uvedl, že podpisy pro podporu své kandidatury už sbírá. Neupřesnil však, jak dlouho ani kolik podpisů už získal. Spolu s oznámením kandidatury Kováč spustil internetové stránky své prezidentské kampaně. Podle svých slov chce zastávat zájmy obyčejných lidí a bojovat proti drahotě i chudobě:

„Moji protikandidáti mají velkou nevýhodu, že většina z nich pracovala pouze na univerzitní půdě nebo v kancelářích a mezi běžné obyvatele se příliš nedostala. Já jsem se v práci setkával i s lidmi bez domova, krmil jsem je, dostal jsem se do vyloučených lokalit. Moji protikandidáti neví, co je to fyzická práce, já pracuji celý život. Vím, co pracující člověk potřebuje. Někde se vyspat, najíst a někde si užít život," uvedl ke kandidatuře na prezidenta devětačtyřicetiletý šéfkuchař.

Jeho cílem je, aby každý obyvatel České republiky měl bydlení, mohl si koupit jídlo a zaplatit nájem. Postavil i za demonstranty z protivládního protestu Václavském náměstí z minulého týdne, kterého se podle policie účastnilo kolem 70.000 lidí. Organizátoři kritizovali vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

O politické angažmá Kováč usiluje už několik let. Poprvé kandidoval do senátu v roce 2018 jako nezávislý kandidát za Romskou demokratickou stranu a v 1. kole získal 216 hlasů, o rok později kandidoval do Evropského parlamentu za stranu JSI PRO? Jistota Solidarita Investice pro budoucnost. Za toto uskupení v současnosti kandiduje i v komunálních volbách jako jeho předseda.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.