Brokolicové smaženky
Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.
Připomeňme, že brokolice pochází původem z oblasti Středomoří, prvenství v jejím pěstování si dodnes drží Itálie a je největší exportní zemí této zeleniny. Brokolice obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Snad nejvýznamější je obsah vitaminu C, protože jej má více jak 100 mg ve 100 g.
Za zmínku jistě stojí tolik potřebný vitamín D, vitamin E, vitamíny skupiny B, dále pak karoten, riboflavin, kyselina listová, železo, draslík, selen, vápník a hořčík.
Pojďme se pustit do vaření! Co budete potřebovat?
- 500 g brokolice
- 300 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 3 lžíce najemno nasekané petrželky
- 5 g strouhaného parmezánu
- 100 g kukuřičné mouky
- 3 lžíce strouhanky
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- olej na smažení
Postup:
- Oloupeme a nakrájíme brambory, které vaříme 20 minut, poté je rozmačkáme na kaši.
- Brokolici povaříme 3 minuty, ručním mixérem ji rozmixujeme a přidáme ke kaši.
- Do této směsi přidáme prolisovaný česnek, vejce, petrželku, nastrouhaný parmezán, kukuřičnou mouku, pepř, muškátový oříšek a strouhanku.
- Promícháme a necháme 10 minut odležet.
- Směs nabíráme lžící a tvarujeme placičky, smažíme v oleji z obou stran dozlatova.
Související
-
Bramborové pusinky
Jednoduché jídlo, které můžete použít jako přílohu nebo si ho dát samostatně – s dobrým dipem nebo zeleninovým salátem.
-
Vegetariánské burgery
Máte rádi pořádné šťavnaté burgery? A nebojíte se vyzkoušet i jejich bezmasou variantu? V dnešních apetýtových receptech pro vás máme tip na burgery vegetariánské.
-
Smaženky z jitrocele
Příroda je v plné síle a na louce se dá posbírat a zkonzumovat kde co. Dnes bude řeč o jitrocelu a tak si z něj něco dobrého připravíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.