Buková hora je princeznou Českého středohoří. Pyšní se nejhezčí vyhlídkou na světě

31. říjen 2017
Česko – země neznámá

Milešovka je se svými 836 metry nad mořem úctyhodná hora a právem se pyšní titulem Královna Českého středohoří. Ovšem Buková hora je v téže oblasti nastavena vysílačem, což ji uměle vyšvihlo na celkových 906 metrů nad mořem a může se tak nad královnu Milešovku povyšovat.

Na vrcholu čedičové Bukové hory (683 metrů nad mořem) se k nebi pne impozantní vysílač Buková hora už od roku 1975. Se svou výškou 223 metrů je nejvyšší betonovou stavbou v České republice.

Pár desítek metrů od vysílače se ovšem nachází ryzí příroda. Skalní Humboldtova vyhlídka s nádhernými výhledy na kaňon Labe a ostatní vrcholky Českého středohoří. Podle slavného přírodovědce a cestovatele Alexandra von Humboldta je to nejkrásnější vyhlídka světa.

Kousek od vyhlídky, na jihovýchodním svahu hory se nachází další přírodní zajímavost, takzvané Ledové jámy, asi osm metrů hluboké trhliny v čediči, kde se i v létě drží firnový sníh a led.

V letních měsících Buková hora láká na pěší túry, v jejím okolí je nejvíc zaniklých obcí v celém Českém středohoří. Přes Bukovou horu vede značená červená turistická a také koňská stezka. V blízkosti pak najdete modrou a zelenou turistickou trasu. V zimě si tu můžete užívat lyžování.

Ptačí stěny

Když se postavíte zády k vysílači a vydáte se přes louky směrem do Rychnova kolem ptačích úlů, ocitnete se v čedičovém skalním městě zvaném Ptačí stěny. Své dovednosti si na nich mohou zkusit i horolezci začátečníci, protože na čedičových homolích je vybudovaná spousta horolezeckých cest.

Spustit audio