Býčí skála v Moravském krasu je významná pro archeology, jeskyňáře i netopýry

7. listopad 2017
Česko – země neznámá

V Moravském krasu na jižní Moravě najdete hodně míst, která stojí za pozornost. K nejzajímavějším částem patří jeskyně Býčí skála, která je součástí druhého nejdelšího jeskynního systému v České republice. A zajímavá je i z mnoha dalších důvodů.

„Ještě víc než speleologicky výjimečné místo je Býčí skála známá ve světě jako archeologické naleziště. Slavný moravský archeolog Jindřich Wankel tady našel sídliště z doby paleolitu,“ říká Jiří Svozil, předseda místních speleologů. V místě se našla i unikátní soška bronzového býčka. Paradoxně se tak stalo v době, když už se místu dávno říkalo Býčí skála.

Býčí skála je také domovem pro tisíce netopýrů. „Je to dokonce jedno z největších tuzemských netopýřích zimovišť. Navíc jich každým rokem přibývá. Při posledním sčítání jich tady zimovaly skoro tři tisíce,“ upřesňuje Svozil. Soužití jeskyňářů a netopýrů je prý bezproblémové. Netopýři už si na přítomnost lidských sousedů zvykli a speleologové se snaží v zimě navíc chovat uvnitř skály maximálně ohleduplně.

Okolí Býčí skály láká k výletům dokonce mimo hlavní turistickou sezónu. I v podzimní všední dny lze potkat v její blízkosti početné skupinky turistů. Jak připomíná Jiří Svozil, místo je výletním cílem prakticky už od 19. století: „Kdysi patřilo panství Lichtenštejnům, systematicky to tady pro turistiku uzpůsobovali, vlastně budovali jakýsi park. A celé široké okolí zůstalo v oblibě dodnes.“

Stěny Býčí skály jsou atraktivním místem pro milovníky adrenalinu

Útroby samotné Býčí skály jsou pro turisty většinu roku uzavřené. „Jeskyně je hlavně výzkumné pracoviště. Abychom však alespoň trochu uspokojili zájem veřejnosti, pořádáme každým rokem na jaře dny otevřených dveří. Konají se zpravidla po tři květnové víkendy. Zájem o prohlídky bývá obrovský, přestože jeskyně není pro turistiku vůbec uzpůsobená. Takže se musí návštěvníci připravit na blátivé cestičky a provizorní svítilny,“ dodává šéf speleologů.

autor: hon
Spustit audio